Un eveniment fara precedent in istoria muzicala a Chinei a avut loc de-a lungul saptamanii trecute: cursurile de Maiestrie Artistica Master Classes Mariana Nicolesco au reunit la Universitatea din Shenzhen, in apropiere de Hong Kong, cele mai proeminente talente din Conservatoarele si Universitatile Chinei, printre care Beijing, Shanghai, Canton, Hunan, precum si profesori si maestri de canto din intreaga tara.
Deschiderea oficiala a cursurilor Master Class Mariana Nicolesco la Universitatea din Shenzhen
Cu tinerii participanti, Mariana Nicolesco - unanim cunoscuta drept una dintre marile voci ale timpului nostru - a lucrat zilnic ore in sir, fascinandu-i pe toti cei prezenti, pe artistii care faceau progrese ce-i surprindeau si pe ei insisi, pe profesorii de canto si pe muzicologi, ca si pe zecile si zecile de studenti, masteranzi si doctoranzi care doar asistau la cele ce se petreceau pe scena, filmand insa totul cu tabletele sau telefoanele mobile. Apoi, semn al epocii in care traim, trimeteau filmele prin SMS ori email colegilor din cele patru orizonturi ale Chinei, unde Mariana Nicolesco a fost deja invitata sa ofere Master Classes. Rezultatul, uluitor, a fost acela ca peste 1000 de tineri artisti chinezi si-au exprimat dorinta de a veni in acest an la Concursul International de Canto Hariclea Darclée de la Braila, creat si prezidat de Mariana Nicolesco si considerat drept unul dintre cele mai importante din lume.
Triumful final la Concertul participantilor la cursurile Master Class Mariana Nicolesco la Shenzhen Grand Theatre
Nelipsita de la cursurile Master Classes Mariana Nicolesco, mereu in randul intai si incantata de cele ce vedea pe scena, principala figura nationala in repertoriul universal de opera, venerata de intreaga China, era Doamna Guo Shuzhen, venita anume de la Beijing, care va implini zilele acestea venerabila varsta de 90 de ani, si care a format generatie dupa generatie de artisti lirici chinezi. « - Ceea ce a reusit Mariana aici in numai cateva zile tine de domeniul miracolului», a declarat celebra artista.
Centrul de Arta al Universitatii Shenzhen, condus de o personalitate exceptionala ca mezzosoprana Baoyi Bi, cea care, la Braila, a inaugurat cu ani in urma puntea lirica romano-chineza, dispune de facilitati demne de universitatile americane. Iar orasul Shenzhen, azi supermodern ca urbanism, autostrazi, parcuri si cladiri, comert, avand 12 milioane de locuitori, a aparut si a ajuns vertiginos la stadiul actual ultra-modern in numai 30 de ani, pe locurile unde in trecut erau doar sate de pescari.
Inainte de-a se imbarca spre Europa, Mariana Nicolesco si Radu Varia ii imbratiseaza cu drag din Hong Kong pe numerosii lor prieteni din China si de pretutindeni
Profitand de prezenta sa alaturi de Mariana Nicolesco, Universitatea din Shenzhen i-a cerut istoricului de arta Dr. Radu Varia sa sustina o conferinta despre Constantin Brancusi, prima consacrata vreodata in aceasta tara sculptorului roman, prezentat ca piatra de hotar in istoria artei.
Incununare a acestor zile dedicate muzicii, Mariana Nicolesco a fost indelung ovationata la Concertul de Gala Master Class, incheiat in triumf cu celebrul Brindisi din La Traviata de Verdi unde, in entuziasmul general, vocea sa a stralucit alaturi de tinerele voci ale artistilor chinezi.
«Am trait momente unice, de mare bucurie. Cred ca muzica de opera are un viitor important in China si sunt fericita vazand ca se adevereste si acum credoul meu, conform caruia nimic nu-i apropie pe oameni mai mult decat cantul».
Mai 2017