"Consider ca ministrul Culturii a facut bine pentru ca a insistat. Chiar un instrument precum Stradivarius, daca nu este folosit, isi pierde sunetul mare. Si vioara este un instrument viu, asa cum este si vocea noastra", sustine Mariana Nicolesco. Ea recomanda ca vioara Stradivarius sa fie folosita in concerte si de alti violonisti talentati din Romania, nu numai de tanarul Alexandru Tomescu.
"Ar fi bine sa nu cante numai un singur violonist, pentru ca noi avem cel putin patru-cinci foarte buni violonisti care merita sa cante pe acest instrument", a spus Mariana Nicolesco. Recent, violonistul Alexandru Tomescu a intrat in posesia viorii Stradivarius Elder Voicu 1702, pe care o va detine in comodat pentru cinci ani, perioada in care va sustine concerte pe scenele din tara, pentru ca publicul roman sa se bucure de sunetul unic al acestei viori speciale.
Celebra soprana recunoaste ca, in cariera sa, un rol important l-a avut studiul viorii. "Pentru mine, vioara a insemnat o lectie absoluta pentru un viitor artist liric. Tot ce iti aduce scena este imprevizibil, dar disciplina o datorez studiului viorii. Foarte multi artisti lirici au aceasta problema, ei nu pot descifra semnele, ci doar notele la solfegiu", a remarcat Mariana Nicolesco.
Artista si-a sarbatorit miercuri seara, pe scena Salii Thalia din Capitala Culturala Europeana, cea de-a 59-a aniversare, printr-un spectacol Master Class, la finalul caruia a primit premiul Special Kultur Preis Europa, prima distinctie de acest fel acordata unui roman.