S-au încheiat în triumf Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc, manifestări de o excepţională semnificaţie în cadrul culturii noastre şi a culturii europene.
Rostul prim al acestora, create de celebra soprană Mariana Nicolesco în 2003 a fost şi a rămas acela de-a pune în valoare comoara de peste 10.000 de lieduri compuse de compozitorii români în ultimii 200 de ani pe fondul străvechiului nostru cântec de dor.
O culminare a împlinirilor generate de această iniţiativă a fost prezentarea în premieră mondială în Anul Internaţional George Enescu proclamat de UNESCO, a integralei liedurilor enesciene cântate apoi la Expoziţia Universală de la Aichi, în Japonia, la Nagoya, Tokio, la Praga, Roma, Paris şi New York şi înregistrate pe CD şi DVD.
«Pentru a înţelege mai bine originalitatea şi valoarea creaţiei româneşti în acest stil muzical de mare subtilitate şi rafinament, declară Mariana Nicolesco, am iniţiat în ultimii ani un ciclu de Recitaluri şi de Simpozioane pe tema Liedul Românesc în tradiţia europeană, concentrându-ne în acest an asupra relaţiei liedului românesc cu liedul maghiar, cu un omagiu special adus lui Franz Liszt, la 200 de ani de la naştere, şi lui Belá Bartok, prietenul lui George Enescu, după ediţiile din anii precedenţi consacrate raporturilor dintre liedul românesc şi liedul german, liedul francez (la chanson) şi liedul italian (la canzone). Celălalt obiectiv pe care ni l-am propus încă de când am creat aceste evenimente, a fost formarea unor interpreţi de lied de mare valoare, iar rezultatele superlative s-au văzut pe tot parcursul Concursului, al Galei Laureaţilor şi, evident, al Recitalurilor de Lied din primele zile ale manifestărilor».
Juriul Concursului, prezidat de Mariana Nicolesco, şi compus din ilustre personalităţi ale liedului românesc: Carmen Petra-Basacopol, Cornel Ţăranu, Valentin Timaru, alături de muzicologul Octavian Lazăr Cosma, a avut dificila misiune de a departaja şi a premia interpreţi de mare valoare, ceea ce răspundea şi dorinţei creatoarei acestei excepţionale competiţii, şi anume de a încuraja şi stimula cât mai mulţi tineri artişti porniţi pe drumul de mare elevaţie al cântului atât de subtil, al interiorităţii, al stilului pe care îl impune liedul.
Premiul I a fost acordat sopranei Edith Borsos, basului Bogdan Taloş, sopranelor Katalin Kolcsar şi Veronica Anuşca cu exact acelaşi punctaj acordat de Juriu. Premiul II : mezzosoprana Yelyzaveta Kadelnyk, bas-baritonul Radu Ion şi soprana Nadejda Cerchez, Premiul III : soprana Cristina Grigoraş, tenorul Rudolf Buchman şi mezzosoprana Dora Ioniţă.
Comunicat de presa
2 noiembrie 2011