«Primii mei pasi pe drumul carierei lirice, care ma poarta azi pe scenele internationale, i-am facut la Braila sub indrumarea Dumneavoastra, imi scrie un bas-bariton roman de mare succes. La fel un tenor italian chemat sa inaugureze in acest an stagiunea lirica a Teatrului alla Scala din Milano. Aceste marturii si nenumarate altele de acest fel imi aduc bucuria misiunii implinite», declara Mariana Nicolesco, adaugand: «Onoram astfel memoria legendarei predecesoare Hariclea Darclee si transmitem noilor generatii marile traditii ale artei cantului».
1995-2015: 2500 de tinere talente din 50 de tari si 5 continente au venit la Concursul International de Canto Hariclea Darclee de la Braila, la Festival si la Cursurile de Maiestrie Artistica, Master Classes, oferite de Mariana Nicolesco, manifestari ce ridica pe culmi prestigiul muzicii de opera si marcheaza destinul noilor talente, de unde si recunoasterea mondiala a acestor evenimente, care se bucura de Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei si, mai nou, de Inaltul Patronaj UNESCO.
184 de artisti de pretutindeni s-au inscris la Editia Jubiliara 2015 a Concursului International de Canto Hariclea Darclee, care incepe la 28 iulie si se incheie pe 9 august. Din randul acestora, prestigiosul Juriu International prezidat de Mariana Nicolesco ii va desemna pe laureatii din acest an. Din Juriu fac parte Marco Balderi din Italia, personalitate cu o cariera stralucita, printre altele fost Director al Festivalului Puccini de la Torre del Lago si in prezent Director Artistic al Operei din Seul, colaborator permanent al Festivalului si Concursului Darclee ; Baoyi Bi, mezzosoprana, figura marcanta in domeniul muzicii de opera in China, Profesor la Opera Center of Central China Normal University, prezenta la mai multe editii ale Concursului Darclee si la Master Classes ; Eugenio Girardi din Italia, scenograf si autor a minunate costume pentru spectacole de opera in marile teatre internationale; Josef Hussek din Austria, prestigios director de teatre de opera: Hamburg, Viena, Director Artistic al Festivalului de la Salzburg si acum Consilier al Festivalului de Paste creat de Herbert von Karajan; Stanislaw Daniel Kotlinski din Polonia, bariton, profesor doctor la Academia de Muzica din Gdansk si la Hochschule für Musik und Theater din München; Stephan Poen din Israel, Doctor in Medicina si Doctor in Muzicologie, conferentiar pe tema artei lirice, binecunoscut publicului larg; Felix Serraclara din Spania, bariton, regizor, producator de spectacole de opera si organizator de turnee lirice; in fine, Flavio Trevisan din Italia, regizor a nenumarate spectacole de opera de succes in Europa, America de Sud si Asia. «La acest Concurs fiecare participant va fi in felul sau invingator, in masura in care se va depasi pe sine», subliniaza Mariana Nicolesco,
Programul Festivalului si Concursului este de o mare bogatie: Marti 28 iulie are loc Deschiderea Festiva si Concertul Inaugural, cu participarea sopranei Adela Zaharia si a basului Bogdan Talos, laureati ai Concursului Darclee, acompaniati la pian de Alexandru Petrovici. Sambata 1 august vom putea urmari conferinta sustinuta de Dr. Stephan Poen intitulata 20 de ani de glorie a Artei Cantului, insotita de videoproiectii despre evenimentele Darclee prezentate la Reuniunea UNESCO de la Paris si cu arii interpretate de soprana Mariana Nicolesco. Duminica 2 august: Concertul Reintalnire cu talente revelate de Concursul Darclee: baritonul Alvaro Lozano, Laureat al Marelui Premiu Darclee si Invitatii sai. Marti 4 si miercuri 5 august: Etapa finala, cu public, a Concursului, cu Orchestra Festivalului Darclee; Vineri 7 august: opera L’Elisir d’amore de Gaetano Donizetti, cu soprana Silvia Micu, tenorul Ionut Hotea, baritonul Alvaro Lozano, basul Zoltan Nagy si soprana Mihaela Alexa, Corul Filarmonicii George Enescu, directorul corului Iosif Ion Prunner, si Orchestra Festivalului Darclee, dirijor Marco Balderi; Sambata 8 august: Concertul Extraordinar de pe Esplanada Dunarii: Doua decenii in lumea capodoperelor, sustinut de laureati ai Concursului International de Canto Hariclea Darclee, de Corul Filarmonicii George Enescu, directorul corului Iosif Ion Prunner, si de Orchestra Festivalului Darclee, dirijor Marco Balderi. In fine, duminica 9 august, in teatrul in care Hariclea Darclee debuta la 1881, are loc Ceremonia decernarii premiilor si Concertul de Gala al Laureatilor, acompaniati de Orchestra Festivalului Darclee, din nou sub bagheta Maestrului Marco Balderi.
«Multumim tuturor celor care au sprijinit organizarea Editiei Jubiliare a Festivalului si Concursului International de Canto Hariclea Darclee : Fundatia Darclee, Fundatia Internationala Ateneul Roman, Ministerul Culturii, Primaria Braila, Consiliul Local Municipal, Teatrul Municipal, Consiliul Judetean, Prefectura, Centrul de Creatie - a adaugat Mariana Nicolesco - si suntem mandri de aprecierea exprimata de Josef Hussek, Director al Festivalului de la Salzburg: «Nu cunosc nici un alt concurs de canto care sa se plaseze in toate momentele si manifestarile sale la un nivel atat de inalt ca acela dedicat memoriei Haricleei Darclee. Aceasta manifestare e mai mult decat un concurs de canto obisnuit, este totdeodata competitie, Master Class si adevarat festival al muzicii. Iata ce o face incomparabila si unica».
Iulie 2015