Download Mariachi music |
Ce poate fi mai mexican decat tequila ? Raspunsul este unul singur - Mariachi.
In Mexic Mariachi inseamna mult mai mult decat muzica, este esenta unei revolutii culturale, exprimata de un grup de muzicanti, purtand costume populare specifice, fiind o traditie foarte valoroasa pentru mexicani si o experienta unica pentru straini. Veti gasi mariachi mai ales in restaurantele din Mexic, dar si pe strazi, fiind grupuri de cantareti, usor de recunoscut prin hainele lor, asortate cu palarii cu boruri mari, instrumentele clasice fiind viori, chitari, vihuelas (o chitara cu 5 corzi) si trompete.
Repertoriul este foarte variat, cantecele interpretate de mariachi vorbind despre iubire, tradare, politica, eroi revolutionari si chiar despre animale, una dintre cele mai cunoscute melodii fiind "La Cucaracha".
Primii mariachi au aparut in sudul statului Jalisco, la inceputurile secolului XIX. Nu se stie exact de unde provine numele mariachi, unii considerand ca a fost inspirat de "mariage", cuvantul francez pentru "casatorie", ocazie cu care mariachi cantau.
Marea problema a acestei teorii este ca fenomenul mariachi a aparut intr-o parte a Mexicului unde influenta franceza lipsea, primii colonisti venind aici abia in 1864, cand unii mariachi erau deja celebritati locale. Altii cred ca mariachi vine de la numele local al copacului Cirimo, din lemnul caruia se fac chitarile.
Numele ar putea fi inspirat de un festival organizat pentru a sarbatori o fecioara pe nume Maria H, nume pronuntat ca mah-ree-ah AH-chay. Chiar daca oricare din aceste teorii ar putea fi simple legende, mariachi au devenit in scurt timp simbolul muzicii nationale mexicane.
Cu toate acestea, legatura dintre muzica veche din Mexic si cea compusa si interpretata de mariachi este greu de facut, instrumentele folosite de acestia fiind de origine spaniola : chitara, harpa, vioara etc. Aceste instrumente erau folosite initial in timpul procesiunilor religioase si chiar al slujbelor, insa in scurt timp muzicienii populari criollos (mexicani de origine spaniola) le-au dat o intrebuintare mai "profana". Din repertoriul lor faceau parte atat compozitii proprii si prelucrari ale vechilor melodii populare, muzicantii compunand si cuplete anticlericale, satirice si scandaloase, care au provocat furia si protestele preotilor.
In ciuda opozitiei Bisericii, muzica interpretata de mariachi a fost foarte populara si gustata de publicul larg, devenind un simbol al revolutiei. Pentru criollos era esential ca si cea mai mica urma a prezentei spaniole in Mexic sa dispara, asa ca acestia au sustinut din plin muzica interpretata de mariachi, pe care o considerau cat se poate de "mexicana".
Muzicantii purtau haine obisnuite - pantaloni si camasi albe, o palarie de paie cu boruri largi - si calatoreau dintr-un sat in altul, cautand de lucru. Cel mai adesea erau angajati la una dintre numeroasele haciendas, unde cantau pentru distractia stapanilor, fiind mai mereu mult mai bine platiti decat alti angajati. Numai ca o data cu revolutia multi dintre proprietari au fost nevoiti sa renunte la mariachi, care au plecat mai departe, din oras in oras, adaptandu-si si repertoriul. De aceasta data cantau melodii in cinstea eroilor revolutionari si impotriva inamicilor.
Chiar daca nu mai aveau un rol la fel de important si angajamente sigure, grupurile de mariachi au inceput sa cante in pietele din sate si orase, contra unui tarif dinainte fixat, unul dintre cele mai populare locuri fiind San Pedro Tlaquepaque din Jalisco, unde locuitorii din Guadalajara veneau sa isi petreaca verile. Banii nu erau putini, iar mariachi au reusit astfel sa revina la moda, dezvoltandu-si in permanenta repertoriul si adoptand noi influente, idei si melodii, pentru a fi pe placul celor care plateau.
La inceputul secolului XX muzica lor era din nou la moda, iar cei mai importanti si apreciati muzicanti provenea din Jalisco, mai ales din Cocula si Tecaltitlan, devenite adevarate scoli pentru mariachi. In 1933 muzica lor a fost principala atractie la sarbatoarea Independentei din Mexico City, iar in 1936 mariachi au jucat un rol important in timpul campaniei electorale a lui Lazaro Cardenas.
Odata cu aparitia si dezvoltarea primelor posturi de radio, apoi a televiziunii, popularitatea mariachi a explodat pur si simplu, acestia incepand sa inregistreze discuri sau sa fie invitati la emisiuni. Datorita popularitatii jazzului si muzicii cubaneze vioara incepe sa fie uitata in favoarea trompetei. Mariachi devin si eroi de film, iar pana la sfarsitul secolului muzica lor era cunoscuta in intreaga lume, pana in Asia si Europa.