La o zi dupa declansarea unui protest comun, adresat Parlamentului Romaniei - care a fost lansat de Grupul pentru Dialog Social, Federatia Sindicatelor din SRR, Initiativa Profesionala Radio din Romania (IPRR), Asociatia Ziaristilor Independenti din Romania si Grupul pentru Reformarea TVR - presedintele-director general al SRR a anuntat noua organigrama, valabila de ieri, 15 februarie. Maria Toghina a spus ca, in cazul in care reprezentantii IPRR vor veni cu dovezi clare in ceea ce priveste situatia economica precara a institutiei, ea va demite intregul departament economic din SRR, in frunte cu directorul Constantin Puscas. Presedintele SRR a anuntat ca, in acest caz, va recurge la externalizarea serviciului economic al institutiei. In cazul in care cei care au facut aceste acuzatii nu se vor prezenta cu dovezi clare pana astazi, la pranz, Toghina a spus ca va incepe procedurile pentru desfacerea contractelor lor de munca.
"Eu nu imi permit sa fac greva japoneza, desi as face si eu greva japoneza fata de inconstienta lor."
Maria Toghina
Paralelismul din structuri, eliminat
Maria Toghina a mai anuntat ca de astazi a intrat in vigoare noua organigrama a institutiei, care a eliminat "paralelismul din structurile departamentale" si a unificat strategia editoriala. Presedintele SRR a spus ca mai exista o etapa pentru ca organigrama sa fie implementata complet: aceea de a desemna componenta Comitetului Director prin concurs. In acest moment, in SRR functioneaza un Comitet Director interimar.
Costel Galca, seful departamentului juridic in SRR, a afirmat ca noua organigrama este perfect legala, la fel ca si modul de organizare a concursurilor. Reprezentantii SRR au spus ca au fost desfasurate, in total, 29 de concursuri, la care s-au prezentat aproximativ 90 de candidati. Printre membrii noi echipe se numara Doru Ionescu - director Departamentul Productie Editoriala, redactorii-sefi Pavel Ionescu - Redactia Informatii, Doina Jalea - Redactia Radio Romania Actualitati, Oltea Serban Parau - RR Cultural, Mihaela Dobos - RR Muzical, Florian Pittis - RR Tineret, Gheorghe Ghelmez - Programul Satelor, Marius Tita - RR International, Carmen Ionescu - Rador etc.
Referitor la anuntul celor de la IPRR, conform carora, din cauza dificultatilor economice, radioul ar putea fi desfiintat pana in aprilie, Maria Toghina a spus ca acestea sunt "afirmatii inconstiente", care nu sunt acoperite de dovezi. "Cred ca cineva se joaca cu destinele a 2.500 de oameni", a spus ea.
Protestele abia au inceput
Intre timp, protestele continua din cauza conflictelor interne cu greva japoneza a unor angajati din SRR si cu greva foamei initiata de doi jurnalisti de la Radio Iasi: Valeriu Stefan si Adrian Grajdeanu. Principala cerere a protestatarilor este, in continuare, depolitizarea Consiliilor de Administratie ale Radioului si Televiziunii publice, atacand astfel proiectul de lege initiat de Raluca Turcan, presedintele Comisiei pentru Cultura, Arta si Mijloace de Informare in Masa. Acest proiect reduce in schimb din CA numarul salariatilor.
Referitor la greva japoneza demarata de membrii IPRR, Toghina a spus ca acestia nu vor fi sanctionati in nici un fel pentru acest lucru.
Mihai Malaimare, membru al Comisiei pentru cultura a Camerei Deputatilor, i-a cerut Mariei Toghina sa se deplaseze la Iasi, impreuna cu membrii Consiliului de Administratie, pentru a rezolva situatia de la Studioul Teritorial Iasi, considerand ca gestul lui Valeriu Stefan este "un act extrem" care cere "masuri imediate".