Petre Antonescu s-a nascut in orasul Ramnicu Sarat in data de 29 iunie 1873 si a urmat studii de arhitectura la Paris, obtinand diploma de absolvire in 1899.
Face parte din prima generatie de arhitecti ce au dat arhitectura neo-romaneasca, o punte intre traditie si conectarea la prezent, alaturi de Ion Mincu, Grigore Cerchez, Cristofi Cerchez, Nicolae Ghica Budesti.
Dintre edificiile ridicate dupa planurile sale pot fi mentionate:
Palatul Bancii de Investitii (fosta Marmorosch Bank), din Str. Doamnei 4, construit în anul 1912.
Arcul de Triumf ridicat din piatra, intre anii 1935-1936, sub indrumarea arhitectului Petre Antonescu si are o inaltime de 27 m.
Palatul Navigatiei (astazi Gara fluviala) din Galati dateaza din ultimul deceniu al secolului 19, inceputul secolului 20, fiind proiectat de arhitectul Petre Antonescu. Actualmente acesta este sediul institutiilor Administratia Porturilor Dunarii Maritime sau Compania de Navigatie Fluviala Romana Navrom.
Ministerul Lucrarilor Publice - cladire de secol XX ( 1906-1910), realizata dupa planurile arhitectului Petre Antonescu, azi, Primaria Capitalei.
Catedrala din Galati este construita tot dupa planurile arhitectului Petre Antonescu.
O constructie interesanta, cu caractere arhitectonice populare, este sediul Prefecturii si Consiliului Judetean Dolj, numit in trecut Palatul Administrativ. Cladirea a fost realizata intre anii 1912-1913.
Petre Antonescu a introdus stilul arhitectonic romanesc pentru gari, un exemplu in acest sens poate fi cocheta Gara Brusturoasa, aparuta in urma unei colaborari cu inginerul Elie Radu.
In aceasta lista pot fi alaturate Cazinoul si Hotelul Palace din Sinaia.
Petre Antonescu s-a aflat la conducerea Scolii de Arhitectura din Bucuresti in perioada 1931-1938.