Una dintre cele mai iubite actrite din Ungaria, Mari Torocsik, va fi celebrata la TIFF 2012. Artista va primi Premiul pentru intreaga cariera / Lifetime Achievement Award in cadrul Galei de inchidere a festivalului, pe 9 iunie, la Teatrul National din Cluj.
In onoarea ei, la TIFF va fi proiectat memorabilul Szerelem/ Love (r. Karoly Makk), filmul care i-a adus o mentiune speciala pentru interpretare la Cannes, in 1971. Este povestea subtila si emotionanta a unei mame batrane care isi asteapta fiul acasa, din America, nestiind ca a fost inchis de autoritatile staliniste. In fiecare seara, nora ei (Torocsik) ii citeste scrisori imaginare de la el.
Versatilitatea ei ca actrita si portretele subtile pe care le-a construit din anii 50 incoace i-au adus lui Mari Torocsik (76 de ani) numeroase premii de-a lungul timpului si recunoasterea publicului. A jucat in peste 120 de filme, debutand inca din facultate cu un rol care a plasat-o rapid printre cele mai interesante figuri noi din cinematografia maghiara: Korhinta/ Merry-Go-Round (r. Zoltan Fabri, 1955). In paralel, Mari Torocsik a jucat pe scena Teatrului National Maghiar, devenind in scurt timp una dintre cele mai populare actrite din Ungaria.
Marii regizori maghiari i-au rezervat roluri pe care Mari Torocsik le-a transformat in performante remarcabile in: Holdudvar/ Binding Ties (r. Marta Meszaros, 1968), Elektra/ Elektreia (r. Miklos Jancso, 1974), Macskajatek/ Cat’s Play (r. Karoly Makk, 1972), Szamarkohoges/ Whooping Cough (r. Peter Gardos, 1986) sau Szerencses Daniel/ Daniel Takes a Train (r. Pal Sandor, 1983). In 1990, Costa-Gavras a distribuit-o in Music Box.
Memorabile sunt si personajele intruchipate in filmele partenerului ei de viata, regizorul Gyula Maar - pentru unul dintre ele, Deryne hol van?/ Mrs. Dery, Where Are You? a fost recompensata cu Premiul pentru interpretare feminina la Cannes 1976. Experientele ei canneze au fost detaliate in documentarul Torocsik Mari Cannes-ban (1997), semnat de Gyula Maar.
Ca in fiecare an, filmul maghiar va avea propria zi de sarbatoare la TIFF. La Ziua maghiara, spectatorii din Cluj vor avea ocazia sa vada filmul Numai vantul/ Just the Wind/ Csak a szel, de Benedek Fliegauf, drama unei familii de romi care traieste cu teama ca va fi ucisa, ca celelalte cinci din vecinatate. Pelicula a fost distinsa cu Marele premiu al juriului si Premiul Amnesty International la Festivalul de la Berlin 2012. Retrace/ Visszateres, in regia lui Judith Elek, e o poveste care are loc in Romania lui Ceausescu. Protagonista este o femeie care a supravietuit Holocaustului si care se intoarce in locurile natale din Transilvania, zeci de ani mai tarziu, descoperind o alta lume.
Al treilea titlu din selectia Zilei Maghiare la TIFF este Magyarorszag 2011/ Ungaria 2011, o colectie de scurtmetraje produsa de renumitul cineast Bela Tarr, in care au fost cooptati 11 dintre cei mai apreciati regizori din Ungaria. Filmul a fost proiectat anul acesta la Berlinala.
Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) va avea loc in perioada 1 - 10 iunie 2012, la Cluj-Napoca. O a sasea editie va avea loc la Sibiu, intre 13 si 17 iunie.
Iunie 2012