Controversat, blamat de unii pentru pozitia sa in razboi, trebuie subliniata activitatea in domeniul juridic si in calitate de ministru al Lucrarilor publice in Guvernul George Manu ( noiembrie 1889 - februarie 1891) cand a initiat construirea unui numar insemnat de cladiri, astazi edificii reprezentative in capitala si in multe alte orase din tara.
De numele sau se leaga amenajarea Gradinii botanice din Bucuresti, inceperea construirii Scolii Centrale de fete din Bucuresti, construirea Palatului de Justitie din capitala si a Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti, construirea Palatului de Justitie din Craiova, initierea proiectului podului Fetesti - Cernavoda.
Alexandru Marghiloman s-a nascut la Buzau in 1854, a urmat Colegiul Sf. Sava din Bucuresti si cursurile facultatii de drept la Paris. Cum spunea Ioan Slavici in lucrarea memorialistica Inchisorile mele, Marghiloman este unul din oamenii de frunte ai Romaniei.
Politicianul a fost si un personaj al vremii. Cei ce mergeau la Capsa cereau o marghilomana si ospatarul stia despre ce este vorba. Isi servea indata clientii cu cafea din care nu lipsea romul.
Prepararea se facea dupa reteta lui Marghiloman. Cafeaua era tare si romul nu era adaugat la final in ceasca, se adauga in timp ce cafeaua fierbea in ibric. Era servita intr-o ceasca foarte mica, fara toarta, numita filigena.
foto 1 : Biblioteca Centrala Universitara
Wikipedia.org
G.P.