imagine : afis expozitie retrospectiva, Timisoara
Margareta Sterian s-a nascut la Buzau in anul 1897 si a studiat la Academia Ranson, infiintata de pictorul si scriitorul francez, Paul Ranson. Aici a beneficiat de indrumarea profesorilor Bissiere si Amadee de la Petelliere.
In Romania a colaborat cu Dimitrie Gusti in proiecte sociologice aplecate indeosebi asupra satului romanesc. In acelasi timp a calatorit mult in afara tarii, in Austria, Franta, Danemarca, Anglia, Suedia, Norvegia si in Statele Unite ale Americii.
Incepand cu 1930 a expus cu regularitate, iar din 1932 s-a apropiat de miscarea romaneasca de avangarda, indeosebi de grupul Arta Noua, grup format de Lucia Dem. Balacescu, Marcel iancu, Milita Petrascu, M.H. Maxy.
Impreuna cu Lucia Dem. Balacescu s-a implicat in actiuni ce vizau imbunatirea conditiei femeii pictor in societatea romaneasca de la acea vreme. A colaborat la revista Contimporanul in calitate de traducator si cu versuri.
Margareta Sterian a fost atrasa de opera lui Marc Chagall, dar si de folclorul romanesc pe care l-a transpus in lucrarile sale intr-o viziune fabuloasa si folosind o cromatica intensa.
A scris versuri si proza, dintre volumele de proza precizam: Viata prin hublou, Oblic peste lume, Castelul de apa, roman autobiografic.