Henri Marie Coanda s-a nascut in 7 iunie 1886 la Bucuresti. Unul dintre marii academicieni si ingineri ai Romaniei, pionier al aviatiei, fizician si inventator, savantul a provenit dintr-o familie distinsa si numeroasa. Tatal sau – Generalul Constantin Coanda - a fost pentru scurt timp prim ministrul tarii, iar mama sa – Aida Danet – era fiica medicului francez Gustave Danet.
"Miracolul vantului" il fascina inca din copilarie pe Henri, insa l-a studiat si s-a folosit de el cativa ani mai tarziu. Indrumat de tatal sau, el s-a inscris la Liceul Militar din Iasi, iar mai apoi continua cu Scoala de ofiteri de artilerie, geniu si marina din Bucuresti. In 1904 este detasat in Germania unde, pasionat fiind de tehnica aviaticii, studiaza si la Universitatea Tehnica din Berlin. Un an mai tarziu Henri Coanda construieste un avion – racheta pentru armata romana. Dornic sa cunoasca mai mult, el urmeaza timp de un an (1907-1908) cursurile universitatii din Liege (Belgia).
Intors in tara, Henri Marie Coanda este incadrat ca si ofiter in Regimentul 2 de artilerie, insa acest mod de viata nu i se potrivea deloc firii si caracterului lui , retragandu-se dupa scurt timp. In anul 1909 se infiinteaza la Paris Scoala superioara de aeronautica si constructii, al carei student devine si Henri si unde absolveste ca sef al primei promotii de ingineri aeronautici.
Avand sprijinul inginerului Gustave Eiffel, Henri construieste primul avion cu propulsie reactiva prezentat in anul 1910 la cel de-al doilea Salon International Aeronautic din Paris.
Dupa un experiment esuat si din cauza lipsei de interes din partea celor din acest domeniu, Henri Coanda se reprofileaza si lucreaza timp de 3 ani ca director tehnic la Uzinele de aviatie din Bristol (Anglia), concepand si construind avioane performante cu elice.
Se intoarce in Franta si construieste pe langa un avion extrem de apreciat la acea vreme si primul tren aerodinamic din lume. Savantul a inventat printre altele si un material de constructie: beton-lemnul. Din acest material a fost construit in totalitate Palatul Culturii din Iasi. In Golful Persic, Henri Coanda construieste un rezervor subacvatic din beton, destinat depozitarii petrolului.
In anul 1969 Henri Coanda revine definitiv in Romania avand functia de director al Institutului de creatie stiintifica si tehnica, iar un an mai tarziu devine membru al Academiei Romane. Marele savant se stinge din viata in Bucuresti pe 25 Noiembrie 1972.
Sursa foto:
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT2W3GYw4Cd-slt5UFuBA-UnZG1VhBijmCd1sCK2GzemWs8hBxp&t=1
A.V.