- In 1877 Charles Emile Reynaud a inventat praxinoscopul. El a perfectionat un aparat mai vechi, zootropul, confectionat dintr-un cilindru. Reynaud nu a facut decat sa aseze in mijlocul cilindrului sub unghiuri egale oglinzi. El a renuntat la cilindrul cu fante si a plasat in fata fiecarei oglinzi, in interiorul cilindrului, cate o imagine.
In 1881 William Kennedy Laurie Dickson a conceput un alt aparat numit kinetoscop., un aparat cu suport flexibil de 35 mm cu perforatii. Astfel puteau fi redatate imagini in miscare din lumea reala. Filmul numit Monkeyshines a fost prezentat publicului cu acest aparat.
La un an dupa inventia kinetoscopului, fratii Holland sunt cei care au inaugurat la New York prima expozitie comerciala a filmelor intr-un salon Kinetoscopic.
In 1895 Louis si Auguste Lumiere au schimbat istoria cinematografiei. Cei doi au prezentat prima proiectie cinematografica pe 28 decembrie 1895 la Grand Cafee, in Paris. Pelicula se numea Iesirea muncitorilor din uzinele Lumiere si odata cu proiectia acesteia a aparut o noua arta si o noua industrie, cea cinematografica.
Fratii Lumiere au prezentat in premiera un film fara sunet, film mut, cu o durata de 20 de minute, unui public destul de numeros, depasind barierele tehnologice care pana la acea data permiteau prezentarea unui film doar unui numar restrans de persoane.
Evolutia cinematografiei nu s-a oprit in anul 1895. In 1903 a rulat pe ecrane The Great Train Robbery (Marele jaf al trenului), un film de lung metraj care a avut mare priza la public. Marele jaf al trenului a fost un film despre primul jaf asupra unui tren, jaf din 1855 in Anglia. Acesta se considera a fi primul film care a aparut pe marile ecrane. Tema a fost de altfel reluata si in 1979 intr-un film cu Sean Connery
- Iesirea muncitorilor din uzinele Lumiere