Marele incediu din Smirna a distrus cea mai mare parte a orasului port, situat pe tarmul Marii Egee, in septembrie 1922. Departe de a fi un eveniment nefericit oarecare, catastrofa din Smirna a marcat retragerea grecilor din tinuturile stapanite inca din vremea lui Alexandru Macedon ale Anatoliei. La aproape un secol de la producerea sa, cei mai priceputi istorici continua sa dezbata intens contextul in care s-a scris una dintre cele mai importante pagini din istoria moderna.
Incendiul a izbucnit dupa ce fortele turce au redobandit controlul asupra orasului pe 9 septembrie, punand capat razboiului greco-turc. In ceea ce priveste responsabilitatea cu privire la declansarea sa, ipoteza cea mai cunoscuta afirma ca soldatii turci in civil au incendiat casele, bisericile si intreprinderile crestinilor greci si armeni. Cartierele locuite de acestia au fost practic distruse integral in vreme ce cartierele musulmanilor si evreilor au scapat neatinse.
Numarul victimelor nu este cunoscut. Estimarile dau cifre de pana la 100.000 de crestini. In ciuda faptului ca in portul Smirna (astazi Izmir) au fost mai multe vase sub pavilioanele puterilor aliate, acestea si-au proclamat neutralitatea si nu i-au luat la bord pe refugiati.
In cele din urma, au putut fi evacuati aproximativ 150.000-200.000 de refugiati greci, iar aproximativ 30.000 de barbati valizi greci si armeni au fost deportati in interiorul Anatoliei. Aristotele Onassis, cel care avea sa devina unul dintre cei mai bogati oameni ai lumii, s-a nascut in Smirna si a supravietuit marelui incendiu. Biografiile sale descriu experienta din timpul incendiului din Smirna.
Odata cu incheierea acestui episod, “Megali Idea” (Marea Idee, Marele Tel) infiripata in constiinta poporului grec avea sa se naruie definitiv. “Megali Idea” presupunea reinvierea Imperiului Bizantin prin fondarea unui stat elen modern, care sa cuprinda teritoriile pierdute odinioara si inainte de toate orasul Constantinopol.
In ciuda aversiunilor dintre nationalitatile conlocuitoare, membrii comunitatii ortodoxe grecesti reinfiripate cu greu in Izmir au avut parte de o experienta unica in vara acestui an: oficierea primei Liturghii in zona, dupa catastrofa din 1922. Slujba a avut loc in biserica Sfantul Voukolos. Biserica este dedicata patronului spiritual al Smirnei si este singura biserica ortodoxa greaca ramasa ca prin minune neatinsa de incendiu. Aceasta se afla in cartierul Basmane si a fost renovata recent cu sprijinul administratiei orasului Izmir.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.