"Este pentru prima data cand este de acord sa expuna foi din colectia lui filatelica personala. Niciodata nu a facut un asemenea gest, nici macar la Luxemburg", a precizat pentru Rompres ambasadorul Alexandrescu. Timbrele expuse de Marele Duce contin o istorie a Casei Ducale din Luxemburg.
Cele cateva timbre ale Marelui Duce au fost transportate la Sibiu in conditii de maxima securitate, valoarea lor impunand sa fie inclusiv asigurate.
''Chiar daca sunt mai mici, timbrele sunt, uneori, mai valoroase decat tablourile'', a spus ambasadorul Romaniei la Luxemburg. Marele Duce a inaugurat, alaturi de alti oficiali, luxemburghezi si romani, expozitia filatelica de la Sibiu, care va putea fi admirata de colectionari doar trei zile.
Aceasta expozitie, gazduita de Biblioteca Judeteana ASTRA Sibiu, contine sute de timbre, de la 38 de colectionari romani si luxemburghezi. Marele Duce, cetatean de onoare al Sibiului, a primit cadou de la primarul Klaus Johannis o medalie de aur cu inscriptia ''Sibiu - Capitala Culturala Europeana''.
La randul sau, Ducele a oferit primarului Sibiului o medalie cu insemnele Casei Ducale de Luxemburg. Marele Duce s-a declarat incantat de transformarile Sibiului in ultimii ani si a anuntat ca "spera sa fie alaturi de sibieni si in anii viitori".
Potrivit Marelui Duce, "Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene (UE), este un partener al Luxemburgului, iar prin colaborarea dintre Sibiu si Luxemburg, cele doua capitale culturale europene, tara noastra a dobandit un statut deosebit".
Marele Duce este la a treia vizita in Sibiu. Prima oara a fost in 1994, fiind urmata de vizita din 2004, cand a decis sa sprijine orasul pentru a deveni capitala culturala europeana, alaturi de Luxemburg. Marele Duce s-a intalnit, vineri, cu presedintele Traian Basescu. Cu acest prilej, seful statului i-a multumit distinsului oaspete pentru sprijinul oferit de Luxemburg in procesul de aderare a Romaniei la UE.
Presedintele Basescu a mentionat pozitia deosebita ocupata de Marele Ducat pe parcursul acestui proces, reamintind ca, in 1997, in capitala acestei tari s-a decis includerea Romaniei in al cincilea val al extinderii UE si, tot la Luxemburg, a fost semnat Tratatul de Aderare in 2005.
Cei doi demnitari au remarcat excelenta colaborare culturala prilejuita de dubla desemnare a Luxemburgului si Sibiului drept capitale europene ale culturii pentru acest an. Discutiile au evidentiat oportunitatea pe care aceasta dubla desemnare o ofera pentru reafirmarea diversitatii culturale, precizeaza sursa citata.