Printr-un gest omagial menit sa apropie sufleteste comunitatea musulmana din Constanta de poporul nostru, regele Carol I lua decizia sa cladeasca la inceputul secolului trecut o frumoasa moschee in cel mai important oras de pe tarmul romanesc al Marii Negre.
Constructia inceputa in anul 1910 a fost finalizata doi ani mai tarziu, fiind inaugurata in prezenta Majestatii Sale dupa care s-a si numit "Moscheea Carol I" iar mai tarziu "Moscheea regelui".
Astazi este unul dintre punctele de atractie reprezentative ale orasului putand fi gasita pe Str. Arhiepiscopiei la nr 5, in apropiere de centrul municipiului. Din exterior se poate observa influenta stilului egipteano-bizantin si asemanarea pregnanta cu Moscheea Konya din Anatolia.
O analiza mai atenta scoate la lumina motive arhitecturale romanesti, cu trimitere la cultura spatiului in care se gasesti si la nationalitatea arhitectului.
Minaretul svelt care se inalta la 47 m inaltime se subordoneaza pana in cel mai mic detaliu stilului maur. Folosit odinioara de muezini pentru a se anunta ora de rugaciune, minaretul indeplineste astazi un rol mai mult estetic si turistic decat practic.
Ca dovada, indiferent de religia lor doritorii pot urca pe scara interioara care numara 140 trepte daca vor sa se bucure de peisajul inedit.
In interiorul cladirii se afla cel mai vechi covor oriental din Romania, cu o varsta de peste 200 ani, provenind de pe insula disparuta Ada Kaleh. Covorul impresioneaza prin dimensiunile sale: cantareste 500 kg si are o suprafata de 144 mp.
Moscheea a fost declarata monument istoric de interes national.