"Cate bordeie, atatea obiceie" spune zicala romaneasca, iar acest lucru il vedem bine comparand traditiile si obiceiurile din diferite parti ale lumii, legate de marile sarbatori de peste an. Desi fondat pe o temelie crestina, Craciunul a reusit sa depaseasca granitele impuse de distanta, limba, cultura si chiar pe cele ale religiei, devenind o sarbatoare universala. Locuitorii din Marea Britanie pastoresc astazi ca si noi romanii unele credinte pagane vechi de sute de ani care au fost metamorfozate.
Druizii, de pilda, venerau vascul pe care il foloseau in ritualul sacrificiilor. De asemenea, fructele rosii ale plantei holly, intalnita in zilele noastre in decoratiuni, erau considerate protectoare impotriva farmecelor. Vikingii ardeau in fiecare an in cinstea zeului Thor o buturuga, lucru pe care englezii il fac simbolic aprinzand lumanari la dineul de Craciun.
In seara Ajunului, copiii canta celebrele 'Christmas carols' din casa in casa si primesc in schimb cadouri sau bomboane apoi, pana sa se culce, ii lasa Mosului un mic platou cu mancare pentru a-si recapata fortele.
Exista si contribuitii concrete ale britanicilor la practicile ocazionate de Nasterea Domnului. De pilda, ei au fost responsabili pentru trimiterea primelor felicitari cu urari de bine carte familie si prieteni. Primul exemplar se spune ca ar fi fost realizat in anul 1843 de John Calcott Horsley pentru Sir Henry Cole.
In vremurile noastre, doar in Regatul Unit al Marii Britanii sunt expediate anual peste un miliard de felicitari de Craciun. Pomul de Craciun a fost popularizat de catre printul Albert, sotul reginei Victoria, care l-a introdus in Casa Regala, pentru intaia data, in 1840.
Pentru cine doreste sa imbine "modernul" cu "traditionalul" pe 25 decembrie, Marea Britanie este o alegere cum nu se poate mai nimerita. Celebrul Festivalul al Ingerilor din York, in nordul Angliei, creeaza adevarata magie a Craciunului. Orasul York se transforma intr-o tara a minunilor hibernale: sculpturi din gheata, standuri cu diferite produse, degustari in aer liber, spectacole de strada, parada ingerilor. Nu mai putin fascinante sunt evenimentele derulate in Manchester si Londra.
Sursa foto
I. C.