Editura RAO a publicat un interesant volum de eseuri semnate de creatorul celebrului ciclu a amintirilor si rememorarii, "In cautarea timpului pierdut", Marcel Proust, unul dintre cele mai cunoscute, controversate si apreciate romane ale literaturii universale. Primit cu reticenta la inceput de public si critica, poate cu exceptia unor voci care au preferat sa isi asume acest pariu, ciclul era marea lucrare de sinteza a prozatorului francez. Dar acesta nu era un anonim in lumea literara franceza, facandu-se deja cunoscut ca eseist cu mult timp inainte. |
Din pacate nici paginile de critica si eseistica nu se bucurase de o primire entuziasta, multi considerandu-l un dandy bogat, prea rapit de monden si de stralucirea efemerului pentru a fi un adevarat scriitor. Si in pofida stralucirii eclectice si complexe a eseurilor sale, in ciuda eruditiei si rafinamentului, in ciuda soliditatii argumentarii, eseurile proustiene au trecut aproape neobservate.
Dar acestea sunt interesante nu doar pentru a intelege de unde a plecat Proust, ci si pentru a decripta multe din simbolurile presarate in "In cautarea timpului pierdut". Instrument de lucru esential pentru pasionatii de Proust, dar si pentru cei care vor sa savureze eseistica de calitate, volumul editat de RAO nu trebuie sa lipseasca din nici o biblioteca. Pentru ca altfel Marcel Proust ar fi incomplet, ar fi o aparitie stranie in literatura, ivita de niciunde, si care nu pare sa anunte nimic.
Marcel Proust, Eseuri, Editura RAO, Colectia Biblioteca RAO, Bucuresti, 2005