Din nou se vorbeste despre cariera lui Marcel Iures, odata cu stirea ca acesta va juca un rol de „bad boy“ in ultima parte a trilogiei „Piratii din Caraibe“. Insa nu s-ar fi vorbit nici acum - cunoscuta fiind discretia reputatului actor - daca nu ar fi facut-o el insusi la ultima editie a Festivalului Anonimul, de la Sf. Gheorghe, unde a avut un „rol“ mai putin exersat, acela de presedinte al festivalului.
Un nou rol intr-un film marca Jordan
Iures a plecat la Hollywood la sfarsitul saptamanii trecute pentru filmarile programate pentru „Piratii... 3“ si va reveni in tara pe la mijlocul lunii septembrie.
Intre timp, actorul are de citit un nou scenariu venit din partea scriitorului si regizorului irlandez Neil Jordan, cel care i-a oferit un prim rol de recunoastere internationala, in 1994, in „Interviu cu un vampir“. Si se pare ca este vorba despre un rol consistent. Mai multe amanunte nu au fost furnizate despre acest film, dar cel mai probabil este vorba despre un proiect destinat anului viitor, dupa cum reiese si de pe site-urile IMdB.com sau movie.com. De remarcat ca, dupa „Interviu...“, Marcel Iures a avut aparitii din ce in ce mai dese si din ce in ce mai importante in filme americane si europene grele „la buget“. Sunt memorabile aparitiile sale in „Misiune imposibila“ (1996), „The Peacemeker“ (1997); „Amen“ (2002), „Hart’s War“ (2002) sau, mai recent, „Goal!“ (2005).
Neil Jordan, care initial s-a ocupat de scris si apoi de film, este autorul unor filme cunoscute. Mentionam numai cateva titluri: „Angel“, The Miracle“, „Michael Collins“ sau „Zambet de Mona Lisa“.
Aparitiile constante in productii de „box-office“ ale actorului roman par linistitoare pentru cinefilul roman, mai ales ca nu pare sa aiba de gand sa se mute cu totul la Hollywood, de pilda. Agentii sai ii protejeaza cariera internationala, in timp ce Iures asteapta „minunea“ romaneasca. Si-ar dori sa joace „intr-un film foarte romanesc“, care sa se numeasca „Prostia omeneasca“, „Povestea porcului“ sau „Capra cu trei iezi“. Suna a provocare, nu-i asa?!
Actorii romåni «sparg» granitele
Pleiada de actori romani care joaca in strainatate nu se rezuma la cateva nume. Active sunt si actritele Maia Morgenstern sau Oana Pellea, care au avut un an extrem de bogat. Daca Maia Morgenstern a inceput colaborarea cu regizori maghiari - de aici ajungand in atentia lui Mel Gibson, care i-a acordat toata increderea pentru rolul Mamei din „Patimile lui Iisus“ - anul acesta a avut treaba in Ungaria si Canada, pentru rolul Mrs. Mansfeld din coproductia „Mansfeld“, saptamana viitoare incep filmarile pentru „House of Terror“. Este vorba tot despre o coproductie americano-maghiara, unde Maia detine un rol principal, Mama. De remarcat ca este primul sau rol intr-un film horror/thriller.
In schimb, Oana Pellea joaca intr-un nou film, 100% britanic, unde ii da replica actritei Neve Campbelle (seria „Screem“) sau mai tinerei actrite germane de origine romana Ana Maria Lara. De asemenea, Marcel Iures, Ana Maria Lara si Oana Pellea au fiecare cate un rol consistent in cea mai recenta productie a lui Francis Ford Copolla, „Youth without Youth“, filmata si in Romania.
Vedete reale versus starlete
Ne-am rezumat numai la aceste nume din seria actritelor de valoare ale filmului, dar si ale scenei romanesti, recunoscute deja pe plan international, in comparatie cu mai tinerele aspirante, care inainte de a fi talentate se grabesc sa atraga in alt mod atentia producatorilor, a realizatorilor de film. Kitty Cepraga a preferat sa se mute in Italia, langa studiourile Cinecita, cu mari sperante in suflet, iar Monica Barladeanu a ales direct Hollywood-ul. Decizii costisitoare, sustinute generos de iubitii lor, despre care presa a scris, delectan-du-se din plin.
Probabil ca timpul le va acorda exact sansa pe care o viseaza orice aspirant. Deocamdata insa, ochii lumii de celuloid se opresc pe cei care stiu sa spuna, sa exprime, sa transmita o stare dobandita, invatata in ani de creatie. Si, iata, nu au neaparat 20 de ani...