Autor prolific, va publica un numar impresionant de romane, lucrari de istoria artei, eseuri, trecand cu aparent aceeasi usurinta de la Renasterea italiana la lucrari teoretice despre pictura abstracta sau cea fantastica, de la biografii ale unor personalitati istorice la cele ale marilor maestri. In paralel este unul dintre colaboratorii publicatiilor La Revue des Deux Mondes si Les Nouvelles litteraires, iar pret de doua decenii va conduce in paginile ziarului Le Monde rubrica de literatura straina, ajutandu-i pe cititorii sai sa descopere si sa se familiarizeze cu mari autori contemporani ca Dino Buzzati sau James Joyce. Cu peste o suta de titluri publicat, Marcel Brion a fost unul dintre cei mai importanti, influenti si respectati istorici francezi ai artei, dar a fost interesat si de muzica, de istorie, de calatorii sau de romantismul german, caruia i-a dedicat o ampla sinteza.
Marcel Brion a fost membru al Academiei Franceze (din 1964), Ofiter al Legiunii de onoare, Ofiter al Ordinului de Arte si Litere, i-a fost acordata Crucea de razboi 1914-1918, a primit numeroase distinctii si premii, inclusiv Premiul Academiei in 1936 si 1948. Cartile sale au fost traduse in mai multe limbi. A fost tatal lui Patrick Brion, istoric si critic de cinema, cunoscut in Franta pentru emisiunea Cinema de minuit. Marcel Brion a murit in 1984 la Paris.
O parte dintre lucrarile sale au fost traduse in Romania in prestigioase colectia Biblioteca de Arta, unde au aparut Arta abstracta (1972), Pictura romantica (1972), Arta fantastica (1970), Rembrandt (1973), Homo pictor (1977), Rembrandt (1973). A scris o serie de biografii ale unor pictori celebri - Giotto, Botticelli, Turner, Kandinsky, Klee, Paul Cezanne, Michelangelo, Leonardo da Vinci – sau ale muzicienilor preferati (Mozart, Schumann). Pasionat de istorie, a inceput sa scrie inca de la sfarsitul anilor 20 o serie de lucrari despre personalitati ca Machiavelli, Attila, Lorenzo Magnificul, Tamerlan, in paralel publicand si un numar impresionant de romane.
Foto: babelio.com