"Maratonul European de Poezie" este prima experienta a unei lecturi publice de peste 15 ore in Romania. Din cate stiu, o astfel de lectura, care sa puna in directa relatie poezii si publicul poeziei, este unica. Ca sa raspund, acest "maraton" aduce o arta inalta si vie in fata publicului sibian si nu numai, in masura in care in Sibiu, in Aula Magna a Facultatii de Litere si Arte vor veni vineri, 5 octombrie, de la 08.30, pana noaptea/dimineata la 03.00, si oameni din alte locuri. Risc sa spun ca vor fi intervale orare in program in care Aula sibiana va fi neincapatoare. La Brasov, unde din 2001 organizez un "maraton de poezie", nu de asemenea dimensiuni, sala, deloc mica, incap cam 100 de persoane, geme de lume.
Ce poti spune despre autorii care participa la acest extraordinar si insolit (la noi), "maraton poetic"?
Vor participa 87 de poeti romani si europeni. Se va citi in romana, maghiara, franceza, germana, portugheza, bulgara, polona, olandeza, engleza. Va fi extraordinar pentru ca vor participa doar poeti de valoare. Sigur, pentru ca e vorba de o cursa atat de lunga si costisitoare, implicit, majoritatea autorilor sunt romani, dar in fiecare interval de aproximativ 100 de minute exista cate un invitat strain. Adaug ca toti poetii straini ce vor veni in Capitala Culturala 2007 sunt autori de prima mana, poeti de calibru, care, sunt convins, vor cuceri publicul.
In afara de dimensiunile lui, maratonul se vrea si un test de fidelitate fata de poezie?
Da, este si un test pentru mine ca organizator din partea Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania- ASPRO, dar si pentru poetii care vor fi in recital. Ce depinde de mine am sa incerc sa fac la un nivel cat mai inalt. Fara insa contributia demna si incitanta a poetilor si moderatorilor, creatia noastra comuna nu va reusi. Cred, altfel nu m-as fi apucat de nebunia asta, ca poezia e o arta vie care e perceputa exceptional atunci cand poetul e fata in fata cu publicul. Exista deja o solida experienta occidentala in acest sens. "Maratonul European" este si va ramane, sper, marca noastra.
Ce ii promiti acum, inainte de inceperea acestui mare spectacol de poezie, publicului?
Bine ca nu m-ai intrebat cand se termina, pentru ca nu stiu cu precizie. Profit insa, pentru a multumi aici tuturor organizatiilor si oamenilor care imi stau alaturi in realizarea acestui lung si intens recital. De altfel, am un sir de multumiri pe ultima pagina a cartii-surpriza pe care am pregatit-o pentru "Maraton". Le promit tuturor autorilor, moderatorilor si publicului ca va fi o intalnire de neuitat. Le promit apoi, tuturor celor care au finantat evenimentul: Asociatia Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007, Consiliul Local Sibiu, prin Casa de Cultura a Muncipiului Sibiu, Uniunea Scriitorilor din Romania ca au dat banii pentru un eveniment de prima mana.
Care sunt asteptarile de la un asemenea excurs poetic?
De la un asemenea fluviu de poezie se asteapta sa faca bine publicului, sa-l reapropie intr-un chip firesc de arta care a fost intotdeauna in avangarda. Se asteapta, apoi, sa sugereze ca lumea poate fi cunoscuta nu numai prin informatia seaca, ci si prin alte cai, mai complicate, dar poate mai eficiente.
Cum ramane cu multele clisee, printre care cel mai frecvent este: "poezia nu mai intereseaza"?
Intr-o lume grabita si agresiva poezia e foarte necesara. Ea impune respect si echilibru. Si asta dincolo de cliseele care spun ca poezia nu mai intereseaza pe nimeni. Astfel, in mintea mea, trupul poeziei e firav si, in acelasi timp, foarte puternic.
Sunt suficiente zece minute pentru fiecare poet?
Mergi pe mana mea: in zece minute, vei vedea cum poetul, oricare va fi el, va gasi cel putin un om in public care sa fie, hai sa spunem, placut surprins, de ceea ce aude. Si asta, pentru ca, repet, "maratonul" are un nivel de calitate autentic.