Casa de licitatie Christie's a anuntat ca in data de 15 noiembrie, la New York, va pune in vanzare lucrarea lui Andy Warhol "Mao", una dintre cele mai cunoscute compozitii semnate de artist in anii '70 si cea mai importanta piesa Warhol licitata in ultimii zece ani.
Acest tablou are un pret evaluat la 12 milioane dolari. Pe o piata de arta tot mai deschisa pentru lucrarile lui Andy Warhol, care inregistreaza preturi tot mai mari, acest simbol al artei plastice a secolului XX a reusit deja sa starneasca intersul colectionarilor.
Warhol a imbinat imaginea unui lider comunist, considerat un zeu, cu decadenta culturii de masa.
In 1971, anul in care relatiile dintre SUA si China reveneau la normal, Warhol a inceput sa fie tot mai interesat de regimul de la Beijing si de ideea Republicii Populare, dar in special de figura si personalitate lui Mao, care devenise datorita massmedia una dintre cele mai cunoscute persoanlitati ale momentului.
In stilul vizionar care il caracteriza, Warhol a intuit ca acest chip emblematic al comunismului avea sa fie foarte interesant si atragator pentru colectionarii occidentali, asa cum avea sa declare intr-un inverviu : "Cum moda este astazi arta, iar China este la moda, as putea sa castig foarte simplu o groaza de bani". Ceea ce a si facut, incepand din 1972 sa lucreze la o serie de imagini ale lui Mao Zedong .
Lucrarea vanduta de Christie's face parte din seria de zece portrete ale lui Mao realizate de Warhol. Aparitia ei pe piata coincide cu intrarea in forta a colectionarilor asiatici pe piata internationala de arta si cu cresterea preturilor pentru lucrarile de arta postbelica si contemporana.
Seria Mao este importanta in viata lui Warhol si pentru ca marcheaza revenirea brusca si neasteptata a acestuia la pictura, dupa ce in anii '60 fusese preocupat in principal de film. Cand seria a fost pentru prima oara prezentata la Musee Galliera din Paris in 1974, criticii au fost socati, dar in egala masura incantati de ideea lui Warhol.
Geniul artistului a fost gasirea momentului exact in care imaginea lui Mao era omniprezenta in Orient si tot mai populara in Occident. Warhol a reusit prin aceasta serie sa sugereze atat indepartarea lui Mao din postura de zeu in China, cat si pericolul pe care il reprezenta in Occident o imagine pozitiva a liderului asiatic. Folosind imaginea oficiala, pictorul a reusit sa il transforme pe temutul lider intr-un star pop.
Lucrarea provine din Colectia Daros, Zurich, Elvetia, fiind una dintre cele mai importante colectii particulare cu lucrari de Warhol. Aceasta adevarata comoara a fost adunata cu rabdare de Alexander Schmidheiny, fiul unui important industrias elvetian.
Colectia a ajuns in posesia lui Stephan Schmidheiny, fratele lui Alexander, care in mai 2001 a organizat un spatiu generos pentru a expune cele mai importante lucrari. Colectia Daros este centrata pe cativa artisti, incercand sa prezinte cat mai multe dintre lucrarile acestora, pentru a oferi o imagine de ansamblu a carierei lor. Printre acestia se numara Cy Twombly, Brice Marden, Agnes Martin, Robert Ryman, Sigmar Polke, Louise Bourgeois, Andy Warhol, iar recent colectia a fost completat cu lucrari de arta din America Latina. In privinta lui Andy Warhol, Colectia Daros se poate mandri cu unele dintre cele mai importante creatii, precum 210 Coke Bottles (1962), Blue Liz as Cleopatra, (1963) sau Atomic Bomb, (1964).
Taboul infatisandu-l pe Mao, realizat in 1972, este scos la vanzare pentru a se obtine fondurile necesare achizitionarii altor lucrari realizate de Warhol in anii '60, deceniu considerat ca reprezentativ.
Noiembrie 2006