inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Manifestul Futurist - 20 februarie 1909

0 Comentarii

Pe 20 februarie 1909 ziarul francez Le Figaro publica in paginile sale un manifest artistic suprinzator pentru acea epoca, Manifestul Futurist, care avea sa devina textul de baza pentru definirea unui nou curent artistic. Opera scriitorului si artistului Filippo Tommaso Marinetti, care incepuse sa fie cunoscut in Italia pentru stilul si ideile sale avangardiste, manifestul anunta aparitia in forta a unui nou stil artistic.


 


In textul sau amplu, marcat de o stranie cadenta poetica si de fascinatia pentru distrugere si violenta, Marinetti povesteste cum futurismul s-a nascut ca o reactie la paralizia artei desuete, ca o expresie a masinismului si noului secol, ce aducea schimbari altadata de neconceput si care va aduce in forta domnia masinii, idolatrizata de avangardisti. Nu mai era nevoie de arta care adusese faima Italiei, venise momentul ca totul sa fie distrus, ca toate operele de arta "vechi" sa nu mai existe, sa fie creata o arta noua, potrivita noilor vremuri. Intr-o Italie tributara trecutului, muribunda, mizera, hranindu-se din gloria trecutului, tinerii artisti se simt sufocati si striviti, simt nevoia sa provoace o revolutie cu accente anarhiste, sa distruga, sa schimbe, sa zdrobeasca, fiind fascinati de forta masinii, a mecanismelor si motoarelor.


 


In locul frumusetii clasice, Marinetti este fascinat de frumusetea masinii, de aeroplane si trenuri, de goana autovehiculelor. Sunt preferate praful si mizeria din fabrici, metalul, miscarea automatizata. Iar gruparea, prin vocea lui Marinetii, anunta intreaga lume : "Iata ca in Italia lansam acest manifest de o violenta incendiara si ruinatoare, prin care astazi fondam Futurismul, pentru ca vrem sa salvam Italia de cangrena sa de profesori, arheologi, ghizi turistici si anticari. Italia a fost pentru prea multa vreme o piata pentru arta de mana a doua. Vrem sa scapam de nenumaratele muzee care o acopera cu nenumarate cimitire".


 


Textul este violent si a socat atunci enorm, starnind furia celor care iubeau arta clasica, iar acuzele de anarhism, inconstienta, fals, au venit din nenumarate surse. Dar autorul anticipase totul si nu ezita sa isi provoace criticii.


"Priviti-ne ! Nu ne-am pierdut suflul, inimile noastre nu au obosit deloc ! Pentru ca se hranesc cu foc, ura si viteza ! Va surprinde ? oare pentru ca nu mai tineti minte ca sunteti vii ? Aflati pe cea mai inalta culme a lumii, lansam provocarea noastra stelelor !"


 


Iar pentru ca totul sa fie cat mai clar, autorul sintetiza in zece puncte si ideile esentiale ale Futurismului, un decalog masinist, anarhic si dur, in care se punea accentul pe distrugerea trecutului, exacerbarea violentei si agresivitatii in arta, domnia vitezei si masinii, frumusetea altui ritm de a gandi, crea si simti.


 


Manifestul Futurist - puncte esentiale


 


1. Vrem sa cantam iubirea pentru primejdie, obisnuita energiei si indrazneala.


2. Elementele esentiale ale poeziei noastre vor fi curajul, indrazneala si revolta.


3. Literatura de pana acum a pus accentul pe nemiscarea ganditoare, extaz si somn, noi vrem sa punem in evidenta miscarea agresiva, insomnia cuprinsa de febra, pasul masurilor, saltul periculos, palma si lovitura de pumn.


4. Noi declaram ca splendoarea lumii s-a imbogatit cu o noua frumusete : frumusetea vitezei. Un automobil de curse cu frumosul sau motor, impodobit cu tuburi groase ca niste serpi cu incarcatura exploziva, un automobil care se napusteste, care are aerul ca alearga, este mult mai frumos decat Victoria de la Samotrace.


5. Vrem sa cantam omul care tine volanul a carui tija ideala traverseaza pamantul, lansata ea insasi pe circuitul orbitei sale.


6. Poetul trebuie sa se consume cu stralucire, caldura si talent pentru a creste fervoarea entuziasta a elementelor primordiale.


7. Frumusetea exista doar in lupta. Nu exista nici o capodopera care sa nu aiba un caracter agresiv. Poezia trebuie sa fie un atac violent impotriva fortelor necunoscutului, pentru a le obliga sa se incline in fata omului.


8. Suntem ultima culme a secolelor ! Ce rost are sa privim in urma cand trebuie sa deschidem portile misterioase ale imposibilului ? Timpul si Spatiul au murit ieri. Noi deja traim in absolut, pentru ca am creat deja viteza eterna si omniprezenta.


9. Vrem sa glorificam razboiul - singurul leac al lumii - militarismul, patriotismul, gesturile distructive ale anarhistilor, ideile frumoase care ucid si dispretul pentru femeie.Vrem sa demolam muzeele si bibliotecile, sa luptam impotriva moralitatii, feminismului si impotriva tuturor lasitatilor oportuniste si utilitariste. 


10. Vrem sa cantam multimile agitate de munca, placeri si revolta ; freamatul multicolor si polifonic al revolutiilor in capitalele moderne ; vibratia nocturna a arsenalelor si atelierele din spatele lunilor violent electrice ; caile ferate care devora serpii invaluiti in fum ; fabricile atarnate de nori prin firul fumului lor ; podurile care sar ca niste gimnasti deasupra coturilor diabolice ale raurilor insorite ; vasele cu aburi care adulmeca orizontul ; locomotivele care pufaie pe sine, ca niste cai uriasi din otel, cu lungi tuburi in loc de haturi, si alunecarea in zbor a aeroplanelor ale caror motoare au sunetul unui steag ce flutura si aplauzele multimilor entuziaste.


 


 


Filippo Tommaso Emilio Marinetti s-a nascut pe 22 decembrie 1876 in Alexandria, Egipt, important ideolog, poet si editor italian,  fondatorul miscarii futuriste la inceputul secolului XX si autor al Manifestului Futurist, publicat in 1909. Din grupul futurist au mai facut parte artisti precum Carlo Carra, Giacomo Balla sau Luigi Russolo.


 


Pasionat inca din adolescenta de arta si literatura, dar si de politica, a lansat in 1909 manifestul gruparii, al carei principal animator avea sa fie si care i-a adus notorietate. Isi va continua ascensiunea politica, fondand la inceputul lui 1918 Partidul Politic Futurist, care peste un an se va uni cu fascistii lui Mussolini, Marinetti devenind astfel oficial unul dintre primii membrii si sustinatori ai Partidului Fascist Italian. In ciuda unor mici conflicte ideologice, avea sa ramana un sustinator entuziast al fascismului italian, iar futurismul avea sa influenteze ideologia fascista.


 


In 1938, cand nazistii au organizat expozitia de "arta degenerata", in care au inclus si creatii ale futuristilor, Marinetti l-a convins pe Mussolini sa interzica prezentarea expozitiei in Italia. Talentat scriitor, Marinetti a publicat numeroase articole si cateva volume, in italiana si franceza, precum Le Roi Bombance (1905) si Mafarka il futurista (1910).


 


Marinetti a murit pe 2 decembrie 1944 la Bellagia, Italia.


 


Februarie 2007


 


 

Voteaza


Pe acelasi subiect: Le Figaro | arta | literatura | Mussolini | italiana | franceza
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Jurnal International
Istorie religii si traditii
Istorie, religii si traditii

In timpul perioadei medievale pe teritoriul Germaniei religia predominanta era cea romano-catolica. Din 1517, dupa reforma inceputa de Martin Luther, protestantismul a devenit cea de-a doua mare ...

Wanted, un film interzis pe televiziuni

Filmul Wanted, avandu-i ca protagonisti pe Angelina Jolie si James McAvoy, lansat in 2008, a fost criticat de curand, acum in luna martie 2009, pentru ca glorifica violenta si instiga la ...

Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie

Marc Riboud, celebrul fotograf francez şi fost preşedinte al Magnum Photos, va primi distincţia pentru întreaga activitate, în cadrul ceremoniei Premiilor Mondiale Sony pentru ...

Cea mai mare expozitie Vasili Kandinski la Munchen

Muzeul Lenbachhaus din Munchen va gazdui cea mai mare expozitie dedicata maestrului Vasili Kandinski, reunind lucrari rare din trei colectii - Lenbachhaus (Munchen), Centre Pompidou (Paris) si ...

Paradisul Pierdut la Morgan Library & Museum din New York

Morgan Library & Museum din New York, SUA, prezinta pana pe 4 ianuarie 2009 o expozitie speciala, dedicata implinirii a 400 de ani de la nasterea poetului englez John Milton (1608 - 1674) : ...

Rame de tablouri la Statens Museum din Copenhaga

Statens Museum din Copenhaga, Danemarca, gazduieste pana pe 7 septembrie 2008 o expozitie inedita, dedicata istoriei ramelor de tablouri. Curatorii au ales mai multe rame, multe dintre ele deosebit ...

Linz - capitala culturala europeana in 2009

In asteptarea momentului cand va deveni oficial Capitala Culturala Europeana, in 2009, orasul austriac Linz, unul dintre cele mai frumoase din tara, isi asteapta ca in fiecare an vizitatorii dornici ...

Expozitie Joachim Patinir la Museo del Prado din Madrid

Joachim Patinir este un nume putin cunoscut chiar si specialistilor, si cu atat mai putin publicului interesat de arta, desi rolul sau in istoria picturii este crucial, artistul fiind considerat ...

Muzeul International al Papusilor Shankar din New Delhi

Chiar daca pentru cei mai multi papusile sunt simple jucarii, exista si papusi deosebit de valoroase, atat material cat si artistic, precum si colectionari pasionati, gata adesea sa cheltuiasca sume ...

Stephen King - vandalul din librarie

Renumitul scriitor american Stephen King, considerat cel mai important reprezentant al genului horror, a trecut printr-o intamplare mai putin obisnuita intr-o mica librarie din orasul australian Alice ...

 Leonardo da Vinci Michelangelo si Renasterea la Ottawa
"Leonardo da Vinci, Michelangelo si Renasterea" la Ottawa

Galeria Nationala din Ottawa, Canada, prezinta o noua expozitie dedicata uneia dintre cele mai inovative perioadei ale istoriei artei, sub titlul "Leonardo da Vinci, Michelangelo si Renasterea in ...

Expozitie de afise cinematografice la Muzeul de Arta Moderna din New York

Muzeul de Arta Moderna din New York prezinta in perioada 23 mai - 27 august 2007 o ampla expozitie dedicata afisului cinematografic de la inceputul secolului XX, respectiv 1912 - 1914. In acea ...

La moda-colectiile de meteoriti

Interesul colectionarilor pentru meteoriti a atins cote care altadata pareau de neimaginat, rocile atragand publicul nu doar datorita valorii stiintifice, cat si datorita frumusetii naturale a ...

Egipt. Misterul unei regine.

Hatshepsut - de la regina la faraon Expozitie 27 august - 31 decembrie 2006 Muzeul de Arta Kimbell din Texas prezinta celor fascinati de Egiptul antic o inedita expozitie, dedicata reginei ...

Femeile in pictura impresionista la Schirn Kunsthalle

Schirn Kunsthalle din Frankfurt gazduieste pana pe 1 iunie 2008 o expozitie deosebita de pictura : "Femei in impresionism : Berthe Morisot, Mary Cassatt, Eva Gonzales, Marie Bracquemond". ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline