inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Manifestare culturala la Cercul Militar Bucuresti

0 Comentarii

Manifestare culturalã , cu expoziţie de picturã şi sculpturã la Cercul Militar Bucureşti în perioada 28 ianuarie- 7 februarie 2008.


 


 


Manifestarea a avut un caracter mai amplu şi  a fost organizatã de Liga Navalã Românã, Statul Major al Forţelor Navale şi de Grupul Orion.


 


Organizatorii au avut  ideea şi dorinţa ca la  vernisaj sã fie incluse mai multe activitãţi, şi anume recital de poezie, lansãri de carte şi lansarea unui album de muzicã folcloricã al cunoscutei interprete Mariana Anghel.


Seara a fost înfrumuseţatã de corul de copii  "Triolet" al Şcolii 87 "Mihai Botez"  dirijat de profesoara Arta Barbu.


Cei care au onorat cu lucrãri de artã plasticã sunt :Ana Maria Vasilescu, Alexandra Meiloiu, Consuela  Meiloiu, Dana Chivu, Elena Dãscãlescu, Ilinca Nathanael, Reli Danilea Voicu, Valeria Tofan, Alex    Ivanov, Bichescu Constantin, Dan Tudor Truica, Constantin Mazura, Gavrila Mocenco, Ionescu Nicolae, Tudoer Meiloiu.


 Sculptura a fost reprezentatã de Constantin Rãdulescu, Laurenţiu Manuel Macarie,  Constantin Sinescu.


Lansãrile de carte au fost onorate de


Comandor dr. Sârbu Marian cu "Divan Profesores" -


Comandor Olimpiu Glodarenco cu "Aspecte din istoria Marinei Militare Române"-


Florin Stan "Portul Constanţa poartã deschisã evreilor spre ţara promisã"- şi a fost o prezentare de  carte ştiinţificã de  cãtre Academia Navalã.


 


Recitalul de poezie a fost susţinut de poeţii:


Daniela Micu, Cristi Balint, Toma Robert, Monica Mureşan,


Conu Marius.


 


Manifestarea  a fost un succes din mai multe pucte de vedere. Mai întîi prin calitatea lucrãrilor de artã plasticã, sculpturã şi picturã, care au format un tot unitar prin simbolistica aleasã cu grijã şi prin tehnicile prezentate de fiecare artist. Toate lucrãrile au fost unite sub egida frumosului care trebuie sã ne urmãreascã şi sã ne încânte viaţa , sã ne rupã într-un fel de urâtul zilnic care ne asalteazã în permanenţã prin stres, prin muncã multã şi plãtitã cu bani puţini. Nu cã artiştii ar duce-o aşa de bine la acest capitol, însã dacã eşti artist trebuie sã dobândeşti aceastã maturitate şi sã nu mai fii aşa de dependent de rãsplata materialã.


Succesul  acestei manifestãri  îl putem mãsura şi prin numãrul mare de vizitatori care ne-au onorat cu prezenţa şi de sala arhiplinã cu cei care ascultau bucuroşi programul care se derula sub ochii lor.


Sã strângi mai mulţi oameni într-un loc aşa de restrâns care este arta nu este puţin lucru mai ales cã în timpurile de astãzi publicitatea este cea care ne ţine departe de ce ar trebui sã realizãm şi sã vedem.


E ciudat cã arta din zilele noastre ca şi artiştii, mai mult ca în alte vremuri, sunt cumva trecuţi la index  şi culmea într-un secol în care internetul şi mijloacele de comunicare şi de rãspândire a informaţiilor este aşa de mare. Arta rãmâne undeva foarte departe de oamenii care ar trebui sã se foloseascã de ea, sã  o consume , pentru cã este vorba aici cu singranţã de un consum spiritual, însã acest paradox ar trebui sã fie învins de cãtre artiştii care sunt conştienţi de el şi de ei înşişi.


Se pare cã în seara de la Cercul Militar Bucureşti, cea de vineri, 28 februarie, 2008, am încercat sã rupem aceste bariere ale indiferenţei faţã de artã.


 


 


 


 


Tablourile şi sculpturile  expuse pe simeze sunt impresionante ca stil şi prezentare.


Pictorul Tudor Meiloiu  vine cu simbolistica lui atât de personalã , sã celebreze trimful ordinii asupra haosului, culorile albastrului în  toate nuanţele lui vin sã completeze atmosfera se basm şi de frumuseţe care te invitã la visare şi la romantism. Florile abstracte  având în ele liniile sibţiri şi transparente invocând în ele trecerea timpului, sunt prezente ca o continuare peste dincolo de ce putem sã ştim sau sã cunoaştem.


 Ana Maria Vasilescu cu "Formele pãmântului" anunţã trecerea timpului peste ele, prin simbolul cochiliilor de melc, care invadeazã suprafaţa pânzei parcã obturându-ne privirea. Ea ne trimite cu gândul la acele energii cosmice care sunt prinse în energiile telurice care fac sã primeneasca pãmântul şi sã-l menţinã în formele lui primordiale. "Barcile  la malul Dunãrii" vãzute şi pictate de la distanţã vin sã completeze faptul cã artista nu s-a lãst cuprinsa de spaţiul şi timpul pe care ea a vrut sã le surprindã ci doar le-a privit de la distanţã, asemeni unui zbor .


Daniela Voicu vine cu ideea de prospeţime , cãldurã ,pace şi  linişte prin peisajele pictate în acuarelã, iar lumina care degajã din iamginile ei trimit cãtre singurãtatea unei lumi tainice, ciudate, misterioase şi parcã ascusã privirilor noastre de zi cu zi.


Peniaţa sigurã şi revoltãtoare a lui Alex Ivanov vine sã completeze peisajul expoziţie prin cele cinci lucrãri de graficã care au fost expuse chiar la intrare. Lucrãrile executate cu atâta mãiestrie şi precizie te invitã la reflecţie şi chiar dacã unele din formele expuse sunt aşa de ciudate, unele contorsionate, tocmai aceastã ciudãţenie din simbolul plastic îi dã unitate şi acel plus de  unicitate .


Elena Dãscãlescu a impresionat prin realismul  iamginilor, o uşã de mãnãstire veche, parcã din timpuri strãvechi pusã acolo sã strãjuiascã aceastã intrare de la o lume exteriorã spre o altã lume interioarã şi interiorizatã , aduce plusul acela de frumuseţe şi de candoare pe care nu ţi-o poate da decât imaginea simbol care te trimite cãtre universuri pe care le porţi în tine parcã veşnic, însã nu le poţi exprima cu voce tare pentru cã nu existã echivalentul ei în afarã. 


Nicolae Ionescu ne-a prezentat acuarelele sale relizate cu mãiestrie, pentru a înfrumuseţa expoziţia cu acel aer de mister, de prospeţime  pe care ni le dau transparentele culorilor. 


Ilinca Nathanael a prezenta o suitã de trei compoziţii care se înscriu într-o expoziţie mai largã intitulatã "Punctul de la infinit". Titlurile celor trei lucrãri pot sugera intenţia plasticã a autoarei" Genezã" , "Alteritate" "Punctul de la infinit".


 


 


 


Sculptura a fost la înãlţime prin formele cosmice tãiate în marmurã ale lui Laurenţiu Manuel  Macarie. Operele lui impresioneazã în primul rând prin albul materiei, duritatea şi trãinicia ei,  imaginile fiind în deplinã armonie cu materialul din care sunt alcãtuite. Nu cred cã cel puţin o lucrare de-a artistului ar fi mers lucratã într-un alt material decât marmura, şi-ar fi pierdut din valoare şi din  sugestie estetica.


El impresionaezã şi  prin greutatea cu care se executã fizic o singurã lucrare dar - mi-te în numãrul  aşa de mare de lucrãri expuse.


Sã enumerãm doar câteva titluri: "Patina timpului", "Heruvim", "Popas în zbor" , "Muzica vântului", forme care vin sã spunã parcã tãcut de o ordine şi de o lume de dincolo de spaţiul nostru terestru, de dincolo de univers sau de universul însusi, acea entitate care nu poare fi exploratã decât cu imaginaţia.


 Lucrãrile din lemn  ale lui Constantin Rãdulescu spiralele   sferice, sculptate dintr-o singurã bucatã de lemn,   tãiate parcã dupã o problemã ciudatã de matematicã, exploreaza spaţiul expoziţiei sub forma unul limbaj care invitã la meditaţie şi la cunoaşterea altor lucruri decât cele concrete şi omeneşti. Constatin Sinescu a participat cu mai multe lucrãri în lemn, piatrã şi bronz, şi impresioneazã prin mãrimea formelor  şi a  ideilor pe care le propune.


 


Manifestarea a fost un eveniment frumos, care meritã sã fie vãzut, apreciat şi consumat de orice iubitor de frumos. Cu dorinţa de a ne face onoarea sã fiţi prezenţi cu noi în expoziţiile viitoare, închei articolul felicitându-i pe participanţi şi organizatori şi nu în ultimul rând pe privitor sau pe dumneavoastrã care citiţi acest articol.


 


VICTORIŢA DUŢU


 


 

Voteaza


Pe acelasi subiect: vernisaj | simeze | lemn | bronz | organizatori
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Zilele Bucurestiului 2015
Zilele Bucurestiului 2015

De astazi, Bucurestiul este in sarbatoare! Pana pe 20 septembrie, Capitala va fi animata de concerte, proiectii video, spectacole de teatru si parade ale costumelor de epoca, cu ocazia aniversarii a ...

Editura Herald ne recomanda Terapia prin lectura intensiva
Editura Herald ne recomanda “Terapia prin lectura intensiva”

Editura Herald initiaza, pentru al 7-lea an consecutiv, campania “Te asteptam in librarie!" , prin care ne indeamna sa citim sanatos si sa facem Terapie prin lectura intensiva! Librarul ...

Targul Gaudeamus Carte Scolara editia a XIII a
Targul Gaudeamus Carte Scolara, editia a XIII-a

In perioada 16 - 27 septembrie 2015 , in Parcul Cismigiu din Bucuresti, se va desfasura cea de-a XIII-a editie a Targului Gaudeamus Carte Scolara. Editia din acest an pune la dispozitia elevilor ...

Caravana povestilor ajunge in Parcul Tineretului din Bucuresti
Caravana povestilor ajunge in Parcul Tineretului din Bucuresti

Caravana Povestilor ajunge dumunica, 14 august, in Parcul Tineretului, si le-a pregatit celor mici povesti, ateliere de creatie, spectacole de teatru si jocuri in aer liber. Ora de povesti incepe la ...

Ansambluri rezidentiale promovate la Targul National Imobiliar
Ansambluri rezidentiale promovate la Targul National Imobiliar

Targul National Imobiliar TNI reuneste in perioada 25 – 27 septembrie 2015 la Palatul Parlamentului peste 100 de companii expozante ce vin in intampinarea clientilor cu oferte de locuinte noi si ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline