Bucataria daneza, ca si cea din alte tari nordice se bazeaza pe carne si peste. Cu 145,9 kg de carne pe cap de locuitor in 2002, Danemarca era tara cu cel mai mare consum de carne pe cap de locuitor din lume.
Bucatarie moderna daneza foloseste multe retete vechi din perioada de non-refrigerare, retete care sunt inca preferate si apreciate in Danemarca. Danezii consuma in special carne tocata, iar carnea pentru prajit alaturi de sosul traditional si cartofi reprezinta si acum un fel de mancare extrem de popular.
Pranzul clasic include paine de secara unsa cu unt, salate de hering murat sau afumat, somon ori tipar. Carnea de vita cu muraturi si hrean, limba cu maioneza, carnea prajita de porc cu mere si prune sau carne in aspic reprezinta optiuni obisnuite.
Sandwich-urile (smorrebrod) sunt frecvent consumate la pranz si pot fi considerate specialitate nationala cand sunt pregatite si decorate cu diverse ingrediente fine. "Frikadeller" este de asemenea un fel de mancare nationala si ocupa locul 1 in topul preferintelor.
Bucatarii danezi, inspirati de practicile continentale, au dezvoltat recent o serie inovativa de feluri de mancare pe baza produselor autohtone de buna calitate. Ca rezultat, Copenhaga si provinciile au capatat un numar considerabil de restaurante de calitate, dintre care mai multe au primit stele Michelin.
Chiar daca Danemarca este unul dintre cei mai mari exportatori din lume de peste si fructe de mare, consumatorii danezi mananca peste si produse din fructe de mare mai putin decat alte natiuni cu o industrie majora de pescuit.
I. C.