Nordul Armeniei se prezinta ca una dintre cele mai spectaculoase regiuni din perspectiva bogatiilor naturale si culturale, starnind totdeauna curiozitatea si interesul iubitorilor de frumos. In timp ce partea vestica este mai arida, pe masura ce ne apropiem de centru si trecem spre est vegetatia devine adesea luxurianta acoperind suprafete intinse.
Pentru tara crestinata de timpuriu acest mediu a intrunit de la inceput caracteristicile necesare aparitiei monahismului. Astfel se explica numarul mare de manastiri ce constituie atractii la fel de captivante precum cele din Muntele Athos sau complexul Meteora.
Unul dintre cele mai vizitate obiective din apropiere de Gyumri este Manastirea Marmashen. Fiindca au avut norocul sa treaca testul timpului, multe cladiri au fost restaurate cu migala de o echipa mixta alcatuita din specialisti italieni si sovietici. Alte edificii au lasat in urma lor doar temelia de piatra. O inscriptie aflata pe peretele sudic al bisericii principale ne informeaza ca a fost construita intre 986-1029 de catre printul Vahram Pahlavuni.
Manastirea Haghpat dateaza din perioada medievala si a fost inclusa pe lista patrimoniului mondial UNESCO in anul 1996. Se spune ca ar fi fost fondata de Sfantul Nishan (Sourb Nishan), in veacul al X-lea, sub domnia regelui Abas. O alta manastire din apropiere este cea din localitatea Sanahin, ridicata in aceeasi perioada si recunoscuta pe plan international.
Complexele monastice surprind perioada de apogeu a arhitecturii religioase armene care a luat nastere dintr-un amestec de elemente bizantine si traditionale. Manastirile din nordul Armeniei nu sunt izolate, asemenea omoloagelor din regiunile aride ale tarii, ci se gasesc in apropierea uneia sau mai multor asezari.
Odzun se afla in satul omonim si este o bazilica foarte veche, datand din secolele V-VII, inconjurata de numeroase pietre si monumente funerare. Pe peretele estic si cel vestic sunt sculptate scene biblice sau scene care infatiseaza raspandirea crestinismului in Armenia. La numai cativa kilometri spre sud se mai gaseste un mic lacas din piatra, destul de ferit de ochii drumetilor.