Manastirea rupestra Sinca Veche se inscrie printre cele mai enigmatice si fascinante obiective de interes arheologic, istoric si religios din Romania. Datorita accesibilitatii, superioare celei din zona schiturilor din Muntii Buzaului, manastirea Sinca Veche a beneficiat mai mult de atentia specialistilor si publicului. “Templul Ursitelor”, cum i se mai spune, se afla intre Brasov si Fagaras, la circa 2 km de comuna Sinca Veche.
Lacasul se descopera vizitatorului dupa cateva minute, fiind ascuns de un palc de padure sub dealul Plesu. Se spune ca lacasul a fost sapat cu mii de ani in urma, in timpul dacilor, sau chiar mai demult.
Biserica are doua altare ceea ce le intareste multora opinia ca nu are origini crestine. Se stie, totusi, ca pe la 1700 cand Maria Tereza va fi obligat calugarii ardeleni sa treaca la religia catolica, o parte a lor s-au retras in manastirea rupestra, ducand mai departe flacara credintei stramosesti.
Prima incapere seamana cu o biserica adevarata a carei turla a fost scobita special pentru a permite soarelui sa lumineze altarul la Sfantul Jertfelnic. Turnul interior a fost sapat in gresie moale si masoara aproximativ 10 m inaltime.
Din pacate, lacomia cautatorilor de comori si nesabuinta celor care au distrus inscriptiile de pe pereti au adus monumentul la o stare precara. In cea de-a doua incapere se mai deslusesc totusi doua simboluri care pun in mare incurcatura pe cei care incearca sa se apropie de subiect: steaua lui David si o clepsidra care simbolizeaza principiul Yin-Yang. In mod neasteptat, niciuna din incaperi nu adaposteste semnul crucii.
Oamenii au fost intotdeauna fascinati de puterea lacasului de cult, astfel a aparut obiceiul de a incarca energetic diferite obiecte (icoane, haine,etc) lasandu-le o vreme intr-una din incaperi. Localnicii vorbesc despre “Templul Ursitelor” pentru ca aici s-ar implini cerintele si dorintele celor care vin sa se roage.
Mai sus de complexul locasului rupestru s-a infiintat si o manastire in cinstea Sfantului Nectarie Taumaturgul.
I. C.
editor artline.ro