La numai 4 km de orasul Gura Humorului, in inima provinciei istorice a Moldovei ce a odraslit cele mai mari genii ale neamului romanesc si totodata cei mai credinciosi domnitori, se afla Manastirea Voronet.
Cronicile spun ca ar fi fost ridicata in numai 4 luni si jumatate in 1488 de catre Stefan cel Mare, ca semn de multumire pentru izbanda impotriva turcilor. De aceea poate, spre vesnica aducere aminte, a hotarat impreuna cu sfetnicul si duhovnicul sau Daniil Sihastru ca noua noua ctitorie sa poarte hramul Sf Muncenic Gheorghe purtatorul de biruinta.
Manastirea Voronet a mai fost numita si Capela Sixtina a Rasaritului, in vreme ce albastrul de Voronet, o culoare obtinuta din lapis lazuli, a intrat in vocabularul artei, alaturi de rosul Titian si verdele Veronese. Albastrul de Voronet este un simbol al priceperii mesterilor zugravi anonimi, in particular, si a intregului popor roman intr-o acceptiune mai larga.
Intreaga pictura impresioneaza prin subiectele abordate si mai ales prin maniera artistica ce are un umanism cald. Scenele religioase prezinta personaje din Moldova acelor timpuri, ingerii au chipuri dulci de femei, arhanghelii sufla in bucium, proorocul David canta la cobza iar sufletele sunt conduse catre cer invelite in stergare.
In interiorul bisericii retin atentia jilturile şi stranele din secolul al XVI-lea (printre altele un jilt domnesc, o adevarata capodopera a sculpturii in lemn), mormantul mitropolitului Grigore Rosca, din pridvor, mormantul primului staret Daniil, din pronaos.
De mici proportii, cu plan trilobat, avand turla cu bolta moldoveneasca pe naos, biserica face parte dintre putinele monumente de arhitectura religioasa din nordul Moldovei care-şi pastreaza în mare masura forma initiala.
Manastirea Voronet, pe care Stefan cel Mare a contruit-o, include altarul, naosul cu turnul lui si pronaosul, ceea ce indica ca planul a fost identic cu cel al Bisericilor Patrauti, Sfantul Ioan si Milisauti.
Viata monahala s-a intrerupt in anul 1785 dupa anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic si s-a reluat in anul 1991, de data aceasta cu obste de calugarite asa cum a ramas pana astazi.
foto: lumeacredintei.com
C. I.