Manastirea Taung Kalat vegheaza lumea din varful unei stanci inalte de origine vulcanica, numarandu-se printre cele mai spectaculoase atractii religioase, alaturi de asezamintele ortodoxe de la Meteora. Situata la 50 de km de orasul stravechi Bagan, Taung Kalat domina tinuturile ca un castel gigantic.
Manastirea serveste ca simbol atat pentru Myanmar cat si pentru credinta budista, in general, care are in centru relatia dintre om si natura. Blocul de piatra masoara 180 m in raport cu nivelul bazei sale si poate fi observat chiar si de la 60 km departare. Pentru a ajunge in varf, orice om are de urcat nu mai putin de 777 trepte, insa fiti siguri ca acest efort va fi rasplatit.
Pe drum turistii sunt intampinati de macaci aflati in asteptarea unor mici atentii culinare. Intalnirea cu aceste animale salbatice necesita totusi multa prudenta, deoarce e posibil sa incerce sa fure obiecte inainte ca omul sa-si dea seama ce se intampla. In varf se afla frumosul complex din care fac parte 5 pagode aurite.
Privelistea, din incinta Manastirii Taung Kalat, este remarcabila. Catre nord-vest se disting templele din Bagan, iar catre est varful impadurit Taung Ma-gyi. Localnicii spun ca stanca ar ascunde 37 de spirite numite Mahagiri Nats, pe care le venereaza intreaga natiune. Cel mai probabil, acesta a fost loc sacru inainte ca budismul sa patrunda in zona. Conform legendelor, sute de animale au fost sacrificate aici inainte de ascensiunea regelui Anawrahta (1044-1077).
Templul Taung Kalat este un loc insemnat de pelerinaj, mai ales la sfarsitul lunilor Mai si Noiembrie. Obiectivul a fost revitalizat la inceputul secolului XX prin efortul lui U Khandi (1868-1949), un calugar budist implicat si in refacerea altor monumente din Myanmar.
Imprejurimile sunt destul de aride, numai zona manastirii este strabatuta de peste 200 de cursuri de apa. Aceasta o face sa se asemene cu o oaza in regiunea desertica din centrul Myanmarului.
Sursa foto
I. C.
editor artline.ro