Reperul cultural cel mai pretuit al statului Buthan se gaseste in Muntii Himalaia si a izvorat din credinta milenara budista transmisa de la o generatie la alta in Orientul Indepartat.
Manastirea Taktsang a fost fondata potrivit legendei de un calugar care a zburat pana aici pe spatele unei tigroaice pentru a medita in pestera cuprinsa astazi in structura manastirii. Din acest motiv a fost numita Cuibul Tigrului in graiul locuitorilor de la baza clinei montane din oraselul Paro.
In afara faptului ca este unul dintre cele mai spectaculoase obiective din lume, Taktsang este totodata si unul dintre cele mai exclusiviste. Putini au sansa sa admire cu proprii ochi asezamantul monahal din pricina restrictiilor impuse de stat. Tarifele crescute au in primul rand menirea de a limita valul turistilor iar mai apoi de a inregistra profituri financiare. Aceasta pentru ca in Buthan accentul cade pe conservarea patrimoniului cultural si spiritual ce defineste acest spatiu.
Accesul pe teritoriul Buthanului este anevoios, fiind permis in scop turistic numai grupurilor organizate, conduse de un ghid insarcinat cu obtinerea vizelor. Odata ce treci granita, peisajele uimitoare si numarul redus de vizitatori te vor ajuta sa gasesti linistea si implinirea sufleteasca.
Manastirea Taktsang a capatat infatisarea pe care o are astazi in anul 1692, dupa ce Guru Rinpoche desemna locul ca fiind sacru. Manastirea se afla la o altitudine de 3120 m si se aseamana intrucatva, din perspectiva grandorii, cu un simbol al lumii ortodoxe: Manastirea Simonopetra din Muntele Athos.
Un incendiu devastator produs in conditii incerte a mistuit intregul complex in noaptea de 19 aprilie a anului 1998, dar a fost recladit la scurta vreme respectand cu fideliatate planurile initiale. Din pacate, niciun material de referinta nu a putut servi la restaurarea picturilor si sculpturilor din interior, ceea ce a insemnat o pierdere ireversibila.
Tsechu este un festival anual organizat in Paro, Thimpu si alte districte din Buthan in onoarea lui Guru Rinpoche. In timpul procesiunilor, idolii sunt urmati de calugari ce reproduc scene din diferite mituri religioase.
Sursa foto