Dintre monumentele feudale ce se gasesc in apropierea Bucurestilor, Manastirea Snagov se impune pe cea mai inalta trepta ierarhica atat din perspectiva artistica cat si din perspectiva numarului de turisti sau inchinatori care ajung sa ii calce pragul. Aici, la numai 45 km de cel mai aglomerat oras al Romaniei, simti indata dulceata pe care orice loc binecuvantat de Dumnezeu o revarsa in jurul sau.
Fiindca insulita de trei hectare rasare in mijlocul apelor, singura modalitate de a ajunge aici este sa apelati la bunavointa unui luntras. Peisajul monoton de campie capata alte valente in prezenta padurilor de stejar si a lacului Snagov, pe ale carui ape se odihnesc zidurile batrane ale vetrei monahale.
Cu atat mai frumos trebuie sa fi fost in trecut, pe vremea cand lacul era impresurat de codrii seculari ai Vlasiei, fiind loc de refugiu pentru pustinici si pentru taranii care fugeau de mania turcilor. Deloc surprinzator, unii domnitori au folosit asezarea sa strategica nu numai ca ascunzis, ci si ca loc de temnita si supliciu.
Actul de ctitorire este atribuit lui Mircea cel Batran, manastirea fiind prima data atestata la inceputul secolului al XV-lea, insa danii si reparatii vor face si alti domni ajunsi pe tronul tarii. Initial ansamblul manastiresc Snagov era inconjurat de ziduri puternice pentru aparare, strajuite de un turn-clopotnita inalt care servea totodata pentru observare si paza. Astazi mai pot fi admirate doar una dintre biserici, clopotnita si vestigii ale vechilor chilii. Carturarul Antim Ivireanul a tiparit aici, pentru intaia oara cu litere mobile, primele carti de cult in romana cu caractere latine dar si in greaca sau araba.
Faima internationala a Manastirii Snagov avea sa fie castigata in epoca moderna prin asocierea cu personalitatea lui Vlad Tepes, care ucis fiind in batalia cu turcii din 1476, spune legenda, ar fi fost inmormantat in biserica de calugarii manastirii. Putin a ajuns sa insemne insa adevarul istoric in ochii turistilor care vor cu tot dinadinsul sa-l descopere pe Dracula si altundeva decat la Castelul Bran.
Cele mai multe dintre odoarele originale ale manastiriii au fost cu timpul transferate in Muzeul de Arta al Romaniei, insa tot aveti prilejul sa admirati o usa de la jumatatea secolului al XV-lea, un chivot, o catue oferita de catre Antim Ivireanul si alte obiecte vechi de cult.
Sursa foto
C. I.