Manastirea Sfantului Ioan din Rila este cea mai mare si cea mai faimoasa manastire ortodoxa din Bulgaria. Situata in nord-vestul muntilor Rila, la o distanta de aproximatv 117 kilometri de Sofia, capitala Bulgariei, manastirea a fost numita dupa un pustnic celebru, Ivan din Rila.
Fondata in secolul al-X-lea, Manastirea Rila este catalogata ca fiind cel mai important monument cultural, istoric si arhitectural al Bulgariei si din Europa de Sud. Totodata aceasta manastire este intiparita din 1999 pe bancnota de 1 leva, moneda nationala a Bulgariei.
In cultura nationala se spune ca manastirea a fost fondata de pustnicul Ivan Rila, iar numele acesteia a fost atribuit de tarul Petru I (927-968). De asemenea localnicii spun ca in acele vremuri pustnicul traia intr-o pestera situata in apropierea manastirii, iar aceasta a fost construita de cei care se duceau in muntii Rila pentru a invata de la Ivan calea Domnului.
In decursul anilor manastirea a fost respectata si sustinuta de autoritatile statului Bulgar, iar fiecare tar care a domnit pana in vremea celui de-al doilea Imperiu Bulgar a donat o parte din avere pentru ca ea sa fie astazi numita monument istoric.
Biserica principala a manastirii a fost ridicata in secolul 19 de arhitectul Pavel Ioanov. Acesta a lucrat la constructia bisericii din anul 1834 pana in anul 1837.
Constructia are cinci cupole, trei altare si doua capele. Cel mai pretios element al acestei biserici este catapeteasma care este placata cu aur. Sculpturile din interior au fost realizate in decursul a cinci ani de catre patru mesteri.
Muzeul Manastirii Rila este cunoscut in lume pentru ca gazduieste Crucea lui Rafail, o cruce facuta dintr-o singura bucata de lemn cu dimensiunea de 81x43 centimetri. Calugarul care a construit-o si care a pictat pe ea 104 scene religioase si 650 de cifre si litere in miniatura a purtat numele Rafail. El a muncit timp de 12 ani pentru a lasa in urma sa o asemenea opera de arta, unica in lume. Dupa finalizarea crucii, in 1802, calugarul a orbit.