Printre cele mai proeminente obiective turistice care se regasesc pe teritoriul judetului Valcea pot fi mentionate manastirile ortodoxe din localitatile Brezoi, Calimanesti, Calinesti, Costesti, Cozia, Francesti, Horezu, Mihaesti, Muereasca, Romanii de Jos si Surpatele. Chiar daca nu se ridica la nivelul artistic si valoarea monumentelor din nordul Moldovei, exista suficiente motive de mandrie, ba chiar mai mult, de a le valoarifica la un nivel superior.
Manastirea Dintr-un Lemn este o reprezentanta veritabila a geniului popular autohton, insa putin umbrita de faimoasa Manastire Horezu aflata in apropiere careia turistii ii acorda adesea intreaga atentie. Tocmai de aceea poate ar fi mai bine sa zabovim asupra celei dintai decat asupra celeilalte.
Manastirea Dintr-un Lemn o veti gasi pe valea Otasaului in comuna Francesti, la numai 25 km de municipiul Ramnicu Valcea. Asezamantul monahal te intampina cu alei pietruite, cu miresme si culori intense ale florilor de vara si nu in ultimul rand cu o liniste care prefigureaza parca eternitatea.
Istoria acestui loc sfant incepe cu foarte mult timp in urma si este legata de constructia bisericutei de lemn, devenita atractia principala in zilele noastre. Legenda spune ca in timpul lui Alexandru Voda (sec XVI) un cioban pe nume Radu a visat ca pentru a gasi Icoana Maicii Domnului trebuie sa taie un stejar secular. Faptele s-au petrecut intocmai ca in vis. Din lemnul arborelui batran, chiar pe locul sau, se spune ca ar fi fost edificata biserica de astazi careia i s-a si spus din acest motiv Dintr-un Lemn.
Este fascinant ca atat icoana facatoare de minuni cat si biserica ne-au ramas pana astazi si avem indicii ca ceea ce spuneau batranii ar avea un temei real. Circumferinta arborilor seculari ramasi in picioare in apropiere de bisericuta abia poate fi cuprinsa cu bratele de cateva persoane adulte care se tin de mana.
Primul oaspete important pe care l-a avut si care ne-a lasat marturii inedite cu privire la istoria si geografia tarii noastre a fost Paul de Alep, diaconul care l-a insotit pe Patriarhul Macarie al Antiohiei in calatoriile sale prin Tarile Romanesti intre 1653-1658. Nu stim cum vor fi aratat pe atunci aceste locuri insa avem certitudinea ca biserica veche a manastirii nu arata prea diferit de cum se prezenta la inceputurile sale.
Lacasul din lemn fara turla este lucrat din barne groase, incheiate in coada de randunica dupa specificul caselor taranesti, are o forma dreptunghiulara si este inconjurat la exterior de un brau in torsada ce desparte si impleteste in mod simbolic spatiul celest cu cel pamantean.
Dupa o restaurare importanta facuta intre anii 1938 - 1940 de catre Ministerul Aerului si Marinei, sfantul locas devine simbolic loc de inchinaciune si ruga pentru aviatori si marinari.
C. I.