Manarola este unul dintre cele cinci asezari de pe riviera italiana cunoscute sub numele Cinque Terre. Denumirea Cinque Terre, in traducere, “cinci pamanturi”, face referire la satele: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola si Riomaggiore. Pentru a strabate distanta dintre un sat si altul, turistii au la dispozitie o singura varianta, nu tocmai proportionala cu faima internationala a locului: o poteca. Aceasta, insa, este parte integrata din peisajul plin de culori exotice si pricinuieste multa bucurie persoanelor stresate de aglomeratia urbana.
Privit de la oarecare distanta, Manarola pare sa fi inghetat la scurta vreme dupa infiripare, in evul mediu. Ca dovada stau biserica San Lorenzo, construita in 1338, locuintele cu arhitectura arhaica si strazile inguste ce se intersecteaza haotic. Daca ajungeti in Manarola ar fi pacat sa nu faceti si o plimbare pe Via dell’Amore, poteca ce leaga satul de Riomagiore. Privelistile sunt splendide! Exista si o legenda care spune ca acesta era locul de intalnire al indragostitilor din cele doua sate vecine. Retineti insa ca, pentru a va plimba pe Via dell’Amore, trebuie sa cumparati bilet.
Un aspect interesant, mai putin cunoscut, este ca localnicii vorbesc un dialect usor diferit de cele din jur, care demonstreaza ca asezarea a beneficiat mereu de o pozitie retrasa si a avut o populatie conservatoare. Specialistii pun denumirea localitatii pe seama sintagmei latine “Magna rota”, devenita in dialect “Magna roea” (“Roata mare”). Potrivit acestei explicatii, ea s-a formata, probabil, de la roata unei mori din sat.
Cu asemenea conditii naturale, principala ocupatie a locuitorilor nu putea fi alta decat pescuitul, iar apoi vinaritul. Nu exista o plaja propriu-zisa la Manarola dar veti intalni un mic port in care se inghesuie barci pescaresti. Solurile fertile de deasupra vetrei asezarii sunt ocupate si astazi in cel mai mare procent cu vita de vie. In Manarola nu vei gasi clasicele lanturi de restaurante ci doar localuri de familie, cu preparate delicioase. Nu uitati sa asortati bucatele cu vin alb si sa savurati “la dolce vita”. Principala bautura produsa si recunoscuta local este Sciacchetra.
In decurs de o zi veti avea suficient timp pentru a descoperi cele mai reprezentative atractii din preajma satului Manarola. Linistea asternuta in suflet dupa exuberanta zile intai este cea care l-a inspirat pe pictorul Antonio Discovolors (1874-1956) in crearea operelor sale faimoase ale regiunii. Daca sunteti pictor, poet sau dramaturg, ori aveti alta pasiune care necesita inspiratie, popositi la Manarola macar o zi in plus pentru a intalni, cu putin noroc, o sansa memorabila!
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.