Localizare si cadru natural
Malta este o tara insulara in centrul Marii Mediterane, aflata la 93 de km sud de Sicilia, Italia si la 288 de km nord de Tunisia. Statul maltez cuprinde sase insule: Malta, Gozo, Comino, Filfla si doua insule gemene, St.Paul. Doar primele trei sunt locuite, celelalte fiind nelocuite si chiar nelocuibile.
Relieful Maltei este dominat de apa, fiind un arhipelag de insule formate din roci coralifere sedimentate din Marea Mediterana. In timp ce partea de sud a Maltei este mai mult plana, in sud-est platoul de calcar Rabat Dingli se ridica pana la 200 m. Piatra de calcar depusa pe platforma continentala a Europei este fundatia Maltei, a micii insule Gozo si a insulitei Comino.
Intregul peisaj al insulelor este caracterizat de coline joase avand campii terasate. Punctul de altitudine maxima al insulelor, de 253 m, este Ta' Dmejrek pe Insula Malta. Numeroasele neregularitati ale coastelor insulelor formeaza golfuri, capuri si peninsule determinand conditii naturale propice pentru a crea porturi de calitate.
Aici verile sunt uscate si calduroase, iar iernile blande si ploioase. Desi cad peste 500 mm de precipitatii in lunile de iarna, apa este insuficienta. Astazi, mai mult de jumatate din apa potabila din Malta este generata de instalatii de desalinizare.
Furtunile violente din Malta se produc destul de des. Mistral este un vant rece din nord-vest si xlokk, un vant umed din sud, raspandesc straturi subtiri de sol peste tot.
Populatie
Primii locuitori ai insulei Malta au venit probabil din Sicilia, in urma cu 6000-7000 ani, folosind coridorul de pamant existent atunci intre Sicilia si Malta. Coridorul a disparut pe parcursul secolelor, ca urmare a topirii succesive a unor parti din calotele glaciare, respectiv a ridicarii nivelului Marii Mediterane. Malta si Sicilia au devenit in acest fel insule. Arhipelagul Malta numara in present aproximativ 400.000 locuitori.
Malta este tara cu cea mai mare densitate din Europa si a treia tara ca densitate din lume. 94% din populatie locuieste în mediul urban. Statul Malta are o suprafata de 316 km patrati fiind unul dintre cele mai mici si mai populate state din lume.
Datorita influentelor siciliene, populatia malteza apartine si grupei romanice. 1,8% din locuitorii Maltei sunt de o alta nationalitate decat cea malteza. Limbile oficiale sunt malteza si engleza. Si italiana este vorbita, insa intr-o pondere nesemnificativa. Limba malteza este o limba cu puternice influente semite, in special arabe.
Topul oraselor de vizitat
Capitala de facto este Valletta, iar cel mai mare oras este Birkirkara. Pe insula principala se gasesc multe orase mici, ce formeaza o Zona Urbana Extinsa. Mosta este una dintre cele mai vechi asezari din Malta, cu situri arheologice ce dateaza din preistorice.
Dar ceea ce face acest orasel faimos in intreaga lume este biserica Rotunda. Biserica Santa Marija se situeaza pe locul trei in Europa si pe locul noua in lume ca dimensiune a domului. Msida este un orasel-port situat in apropiere de Valletta. Asemeni tuturor asezarilor de pe tarm, a fost un sat pescaresc, dar astazi este un oras “studentesc”, plin de viata, datorita Universitatii din Malta, care functioneaza in Msida.
Cultura
In urma cu 5000 ani, pe insulele Malta si Gozo, au luat nastere primele temple megalitice din lume, unele chiar mai vechi decat piramidele din Egipt. Nu se cunoaste tehnica cioplirii, prelucrarii, transportului si inaltarii templelor. Acestea sunt circulare, cu diametre de 20-30 m si inaltimi de 4-5 m. Cele mai renumite temple se gasesc la Hagar Qim (Malta), Tarxien (Malta), Mnajdra (Malta) si Ggantija (Gozo). Din Malta, stilul megalitic s-a raspandit in toata Europa.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.