ISTORIC
Arhipelagul maltez este alcatuit din trei insule : Malta, Gozo si Comino. Insula Malta are o suprafata de 237 km patrati, Gozo de 68 km patrati, iar Comino doar 2 km patrati. Populatia este de circa 400.000 persoane, 28.000 locuind in Gozo, in timp ce in Comino se gasesc doar cateva familii de fermieri. Din cauza pozitiei strategice, Malta si Gozo sunt locuite de peste 7000 de ani.
Turistii pot descoperi pe insule vestigii ale perioadei preistorice, cand pret de peste 4000 de ani aici s-au perindat mai multe civilizatii. Cele mai impresionante sunt templele din piatra, un exemplu unic al indemanarii unor mesteri vechi. Primii care s-au stabilit in Malta au fost fenicienii, care au ajuns aici in jurul secolului IX IdHr, fiind urmati de cartaginezi, care au fost la randul lor cuceriti de romani in secolul III IdHr. Romanii au guvernat aceste insule pana la divizarea Imperiului Roman, in secolul IV DHr.
Arabii din Africa de Nord au ocupat insulele intre secolele IX - XIII, iar cand ultimii conducatori arabi au fost infranti si alungati in anul 1249, influentasera deja radical viata si obiceiurile celor din Malta, in special la nivelul limbii vorbite.
Dupa ce mai multe dinastii s-au succedat, guvernand pentru scurte perioade de timp, insulele au fost dominate de Aragon. In 1530 , Carol al V-lea al Spaniei a daruit insulele ca fief Ordinului Cavalerilor Sf Ioan din Ierusalim. Cavalerii au administrat insulele pentru 268 de ani, pana in 1798, cand Napoleon Bonaparte i-a infrant si alungat, ocupand Malta in numele Frantei. Dupa o scurta perioada de ocupatie Franta a fost silita sa se predea, dupa doi ani de blocada instituita de fortele britanice si malteze. In 1800, Malta a devenit parte a Imperiului Britanic. Abia in 1964 isi va dobandi independenta. Timp de un deceniu va fi inca guvernata de Regina Elizabeth II, reprezentata printr-un guvernator general. In 1974 a fost declarata republica, facand parte din Commonwealth, si avand un presedinte ca sef al statului. Din data de 1 mai 2004 Malta este membra a Uniunii Europene.
ECONOMIE
Pana in anii '60 economia Maltei era controlata in mare parte de Marea Britanie. Dupa obtinerea independentei industria si turismul s-au dezvoltat rapid, iar in prezent atat Malta cat si Gozo sunt centre industriale si destinatii turistice importante. Principalele avantaje ale Maltei sunt resursele de calcar, spatiul geografic favorabil si mai ales forta de munca. Exista si puternice dezavantaje : Malta produce doar o cincime din necesarul de hrana, are resurse limitate de apa dulce si nu are surse de energie. Economia este reprezentata in special prin productia de electronice si textile destinate exportului si turism. In 1996 s-a inregistrat un nou record in domeniu, peste un milion de turisti vizitand Malta.
POPULATIA
In Malta se vorbeste atat malteza, limba de origine semita, cat si engleza, recunoscuta ca a doua limba oficiala. De-a lungul istoriei in malteza au intrat multe cuvinte straine, in special italiene, ceea ce face ca malteza sa fie singura limba de origine semita care foloseste alfabetul latin. Religia oficiala este catolicismul, dar se pot intalni si reprezentanti ai altor culte, intr-o proportie infima.
TURISM
Turistii vor gasi numeroase locuri de cazare, atat in Malta cat si in Gozo, de la hoteluri luxoase la pensiuni accesibile. Cea mai buna alegere sunt hotelurile de patru stele, care ofera cele mai bune conditii, desi la preturi ridicate. Mai ales in perioada verii, din cauza numarului mare de turisti, locurile de cazare sunt aproape imposibil de gasit fara o rezervare prealabila, iar preturile cresc spectaculos. Pasionatii de cumparaturi vor gasi aici magazine diverse, de la cele de lux la mici pravalii cu suveniruri si produse locale. Restaurantele, barurile si localurile ofera o gama larga de preparate culinare, atat cele specifice zonei cat si din bucataria internationala, la preturi variate.
DESTINATII
Gozo : despre insula Gozo se povesteste ca in antichitate, pe cand purta numele de Ogygia, ar fi fost chiar locul unde a ajuns Ulise, si unde acesta a ramas timp de sapte ani. Chiar daca ar putea fi doar o poveste, Gozo este una dintre destinatiile preferate de turistii in cautarea unei vacante de vis, fiind necesare macar patru, cinci zile pentru a o descoperi fie si pe fuga. Gozo este un amestec superb de plaje fine, dealuri rotunde si case frumoase. Cel mai mare oras este Victoria (numit Rabat de localnici).
Pasionatii de istorie si specific local trebuie sa viziteze Muzeul Gozo, unde sunt expuse numeroase artefacte deosebite din istoria insulei, Centrul de Mestesuguri, unde vor descoperi traditii si mestesuguri specifice insulei, dar si citadela Gran Castello, aflata in nordul orasului. Citadela nu trebuie ratata de nici un turist care ajunge aici, fie doar pentru sectiunea restaurata, unde veti gasi locuinte, bastioane si chiar o catedrala, care pastreaza farmecul istoriei. De aici puteti vizita seria de diorame cu scene din trecutul insulei, Golful Xlendi, aflat pe coasta de vest, Golful Ramla, cu renumita Pestera Calypso. Langa Xaghra se gasesc alte doua obiective interesante : cele doua Temple Ggantija (cu un mileniu mai vechi decat piramidele) si Pesterile Alabaster.
Valletta : capitala Maltei, numita si Orasul Cavalerilor, are o populatie de peste 100.000 locuitori. Datand din secolul XVI, a fost unul dintre primele orase europeene construit potrivit unui plan de urbanism, cu strazile, locuintele, pietele, sistemele de canalizare atent proiectate. Aflata pe o peninsula, Valletta are doua porturi impresionante : Portul Marsamxett si Portul Mare. Este un oras destul de mic, ce poate fi vizitat intr-o singura zi, desi ati putea pierde cateva dintre atractiile din Valletta. Prima vizita ar putea fi la Gradinile Barrakka, apoi puteti merge spre cele doua porturi, privelistea fiind impresionanta.
In Valletta poti gasi cate un muzeu pe fiecare strada. Cele mai cautate sunt Muzeul National de Arta si Arheologie, gazduit de un palat de secol XVIII si Muzeul Catedralei Sf Ioan, ale carei podele din marmura nu pot fi trecute cu vederea. Cei care vor sa cunoasca mai multe despre trecutul militar al orasului pot vizita Palatul Marilor Maestri (datand din secolul XVI) si Muzeul Militar National. Cei care se plictisesc de muzee pot vizita magazinele raspandite prin oras, unde cu siguranta vor gasi ceva de cumparat, sau pot vizita Centrul Guvernamental al Mestesugurilor, unde artistii locali ofera spre vanzare diferite piese de artizanat.
Chiar langa oras se gaseste Gradina Botanica Argotti, celebra printre pasionati pentru impresionanta colectie de cactusi. Dincolo de Portul Mare se gaseste Cottonera, numele generic pentru cele trei suburbii ale orasului. Cele trei orase - Vittoriosa, Insula Birgu Senglea si Cospicua - se remarca prin palatele, fortificatiile si locuintele medievale, bine restaurate. Nu trebuie uitate nici Biserica Sf Laurentiu, Muzeul Maritim, Fortareata Sf Angelo (punct cheie in apararea insulei, in timpul Marelui Asediu al Maltei) si Palatul Inchizitiei.
Vechii conducatori ai insulei, Cavalerii de Malta, locuiau in cartiere numite in trecut "langues". Mai exista astazi o parte din locuintele acestora, mai ales in zona Collachio.
Sliema : este practic o suburbie a orasului Valletta, dar este o parte a orasului incarcata de istorie, unde veti putea gasi numeroase cladiri si obiective turistice, dar si o viata de noapte trepidanta, localuri atragatoare si magazine de lux. Dar cei care vor cluburi la moda, unde vor gasi turisti si localnici care vor sa se distreze, ar trebui sa mearga seara la St Julian, cartier al orasului Valletta.
Comino : este locul unde vin cei care nu doresc agitatie si distractie, ci pur si simplu un concediu linistit. Comino, o insula cu o suprafata de doar doi km patrati, are un singur hotel, dar este un adevarat paradis pentru cei care isi doresc sa revina la simplitate. Dar cum pentru Malta turismul este vital, nici pasionatii de sporturi nautice nu au fost uitati, Laguna Albastra fiind de o frumusete spectaculara.
Naxxar : localitatea se intinde pe o arie de 11 km patrati, avand o populatie de peste 11.000 persoane. Se imparte in centrul Naxxar, zona Sghajtar, Santa Marija tax-Xaghra, San Pawl tat-Targa, Birguma, Maghtab, Salina, Bahar ic-Caghaq si o parte din Madliena. Este un amestec de traditie si nou, cu numeroase cladiri fascinante, marturii ale unui trecut grandios. Una dintre acestea este Palazzo Parisio, construit de marchizul Giuseppe Scicluna pe locul unde altadata se gasea o cladire a comunitatii iezuite. Marchizul a cumparat proprietatea in 1898 si a transformat-o in scurt timp in cladirea de astazi, inconjurata de o luxurianta gradina. Totul a fost gata in 1906, toata partea artistica fiind realizata de artisti italieni, adusi special la Malta in acest scop. Picturile care decoreaza tavanul incaperilor sunt realizate de artistul italian Filippo Venuti. Marchizul Scicluna a folosit acest impresionant palat ca resedinta pentru scurt timp, pana in 1907. Dupa moartea sa palatul nu a mai fost folosit ca resedinta particulara, devenind o atractie turistica, dar si locul unde se oficiau casatoriile.
Biserica Naxxar a devenit parohie in 1436, satele Mosta si Gharghur fiind pastorite de aceasta . Initiativa a apartinul Episcopului De Mello, Naxxar fiind una din cele zece parohii ale Maltei si prima inchinat Sf Fecioare, dupa cea a vechii Catedrale. In 1575 in regiune existau deja nu mai putin de 36 de biserici - 14 in Naxxar, 5 in Gharghur, 12 in Mosta si alte 5 in satele invecinate.
Biserica, asa cum arata astazi, a fost construita intre 1612 - 1630, cand in Naxxar se gaseau 1200 de locuitori, asa ca era nevoie de un lacas de cult mai mare. Proiectul a fost realizat de arhitectul Tommaso Dingli, un adevarat artist si o personalitate in domeniu, iar preotul parohiei a fost parintele Gakbu Pace.
Zona corului a fost refacuta in 1691, dupa planurile lui Lorenzo Gafa, acelasi arhitect care realizase Catedrala Mdina. Constructia impresionanta este si astazi una dintre cele mai frumoase din Malta, putand rivaliza usor cu alte biserici din lume. Clopotul mare a fost turnat in 1840 de mesterul Toni Tanti. Pe fatada bisericii se gasesc doua ceasuri, unul functional, iar altul o simpla pictura, care arata de sute de ani ora 11.45. Nici picturile din interior nu sunt mai putin impresionante.
Lucrarea principala, infatisand Nasterea Fecioarei Maria este atribuita scolii lui Mattia Preti (1613-1699), iar cele doua picturi laterale - Fuga in Egipt si Adoratia Magilor - sunt realizate Stefano Erardi (1650-1733). O parte din restul picturilor sunt opera pictorului Frangisku Zahra (1680-1765). In sacristie se gaseste o veche lucrare pe lemn, pictata in 1595 de Gio Maria Abela.
Usa principala a fost turnata in bronz in 1913 de Pio Cellini, avand pe ea patru blazoane, intre care blazonul satului si cel al Papei Pius X. In 1952 usa a fost demontata, curatata si restaurata de Mastru Lucens Agius. Statuia Vitorja, prezenta la sarbatoarea care are loc in fiecare an pe 8 septembrie, a fost adusa de la Roma, in timp ce statuile folosite la procesiuni sunt realizate de artisti maltezi. Naxxar a fost unul dintre primele sate malteze care a avut in biserici statui. Pe 9 noiembrie 1787 aici a fost adus trupul martirului Sf Vittorio, de la cimitirul Sf Calepodio din Roma, aflandu-se in prezent in altar.
Tarxien : este unul dintre cele mai vechi sate, aflat in partea de sud-est a Maltei si renumit pentru vestigiile istorice. Cele mai cunoscute sunt ramasitele templelor neolitice, descoperite chiar in centrul satului. Recent, acestea au fost atent restaurate, fiind unele dintre cele mai vechi temple din lume, mai vechi decat celebrul Stonehenge. In temple turistii pot descoperi antice dolmene si menhire, precum si statuia zeitei fertilitatii, numita de localnici "Il-Mara il-Hoxna" ("Femeia grasa", pentru ca in trecut obezitatea era un simbol al fertilitatii). In afara acestora in sat se gasesc si alte comori arhitecturale, precum Biserica inchinat Invierii lui Hristos "Knisja ta' l-Erwieh" in malteza) precum si vechea biserica parohiala.