Festivalul ICon Arts (International Contemporary Arts), organizat de catre Exces Music si UCIMR – Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania si care va debuta in data de 21 iulie la Biserica Evanghelica din Cisnadie, contribuie la promovarea artelor contemporane in randul tinerilor prin cursurile Academiei Icon Arts. Aceasta scoala de vara se desfasoara in Cisnadie, Cisnadioara si la Roma. Cursurile Academiei Icon Arts de la Sibiu incep maine si vor continua pana in data de 30 iulie iar cele de la Roma se vor derula in perioada 1-8 august.
Cu workshopuri desfasute in Cisnadie si Cisnadioara si spectacole in orasul ce a devenit Capitala Culturala Europeana in 2007, proiectul Academia ICon Arts a prins radacini, a crescut si a devenit un punct de referinta in calendarul evenimentelor artistice din zona. In fiecare an, 60 de cursanti beneficiaza de cursurile Academiei de la Sibiu sustinute de 12 profesori si 30 de artisti invitati. La Academia Icon Arts din Roma vor participa anul acesta 26 de cursanti la sectiile de interpretare, muzica de camera si fotografie.
„Workshopurile au fost initial axate pe zona muzicala: compozitie, muzicologie, interpretare solo, muzica de camera, orga, orchestra. Ulterior i s-a adaugat workshopul de jazz. Apoi, workshopurile au iesit din sfera muzicii si au atins si celelalte arte. In ultimii 7 ani Academia ICon Arts a creat ateliere de dans contemporan, fotografie, teatru, arte vizuale. De la o scoala de vara de muzica, a devenit o scoala de arte contemporane” a declarat Sebastian Gheorghiu, coordonatorul proiectului.
Misiunea Academiei este sa creeze, intr-un spatiu informal, o apropiere intre tinerii artisti din Romania si din alte tari si personalitati artistice recunoscute pe plan international. Intr-un cadru relaxant dar inspirator, participantii care vin la mai multe editii consecutive, cu profesori extraordinari care isi dedica doua saptamani din vara pentru a darui din experienta lor tinerilor artisti.
Profesorii editiei de anul acesta sunt: Alexandru Anastasiu, percutie (RO), Anne Marie Condacse, soprana (SUA), Cosmin Manolescu, dansator/coregraf (RO), Costin Soare, chitara (RO), David Malis, bariton (SUA), Diana Gheorghiu, compozitor (RO), Ioana Turcu, flaut (RO), Ladislau Csendes, vioara (RO), Mihai Murariu, acompaniator (RO), Mircea Ardeleanu, percutie (CHE/RO), Reinbert Evers, chitara (DE) si Remus Henning, orga (RO).
Succesul ICon Arts se reflecta, printre altele, in proiectele care s-au dezvoltat pornind de la acest cadru: Ansamblul ICon Arts, Oportunitati la Tine Acasa, ICon Arts Percussion Group, Compozitor in rezidenta. Cursurile Academiei se adreseaza artistilor de maine, dar momentele oferite de acesti tineri artisti in cadrul Festivalului ICon Arts, in perioada 21-31 iulie, se adreseaza publicului larg, cu scopul de a-i arata frumusetea si valoarea artei contemporane.
10 concerte in 10 zile
In cele aproape doua saptamani de festival, vor fi organizate zece concerte de muzica clasica si contemporana, cele mai mult dintre ele fiind programate la Sala Thalia din Sibiu. Ca si in cadrul editiilor anterioare, va avea loc cate un eveniment muzical la Castelul Peles din Sinaia, Biserica Evanghelica din Cisnadie, Biserica Evanghelica din Sebes si in cetatea de la Cisnadioara. Programul complet, in ordinea cronologica a concertelor, se poate consulta pe site-ul http://www.iconarts.ro/festivalul-icon-arts/program-2016/, iar biletele se achizitioneaza prin reteaua Eventim.r si librariile Humanitas.
Prima auditie in Romania
Evenimentul principal al Festivalului ICon Arts Celebrates! este programat in data de 29 iulie, de la ora 19.00, la Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat Sibiu, cand va avea loc concertul “Anotimpuri. Vara – Catulli Carmina de Carl Orff”. Cantata Catulli Carmina va fi interepretata de grupul Acapella si ansamblul ICon Arts Percussion Group, condus de reputatul Mircea Ardeleanu – distins, in anul 2010, cu importantul premiu al Televiziunii Nationale Elvetiene, pentru aceasta producte.
Distributia e intregita de excelentii solisti: soprana Annemarie Condacse - care preda la Universitatea din Oklahoma si colaboreaza cu teatre de opera celebre si respectiv tenorul Andrei Lazar, artist al Operei Romane din Bucuresti. La pian, interpretul si compozitorul Mihai Murariu – un tanar talentat si foarte activ profesional, care semneaza si aranjamentul muzical.
Concertul este gazduit in Festival cu sprijinul Consiliului Local Sibiu si Primariei Municipiului Sibiu, in cadrul proiectului “Anotimpuri.Vara”.
Parteneri 2016: Jeep Romania, Filarmonica de Stat Sibiu, Hotel Continental Forum, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Festivalul de Film Istoric Rasnov, Crama Balla Geza, Zetea Transilvania, Enjoy TV.ro, Centrul Irlandez de Muzica Contemporana
Finantatori: Programul National ”Oportunitati la Tine Acasa”. Concertul “Anotimpuri. Vara – Catulli Carmina de Carl Orff” este o actiune cofinantata de Consiliul Local si Primaria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturala.
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Targu Mures, Magic FM, Capital Cultural, Profil Cultural, Orasul meu, In Oras.ro, Stiri de Sibiu, Hermannstädter Zeitung, Tribuna, Turnul Sfatului, Ora de Sibiu, Sibiul.ro, Sibiu 100%, Mesagerul de Sibiu, cemerita.ro, Sibiuonline.com, Sibiunews.net
19 Iulie 2016