De: Eric-Emmanuel Schmitt
Traducerea: Edith Negulici
in distributie: MAIA MORGENSTERN, MARIUS BODOCHI
Regia: Marcel Top
Decor: Anca Cernea
Costume:Teodora Burz-Styland &D s Damat
Dragostea este oare un sentiment declansat de un proces chimic, sau este pur si simplu un miracol al spiritului, imposibil de explicat?
Fosti iubiti, Adam si Louise traiesc la mii de kilometri departare unul de celalalt, el la Paris, ea in Montréal. Corespondand pe e-mail, cei doi isi evoca trecutul comun, ranile inca neinchise, momentele de bucurie, dar si noile relatii. Ceea ce-i apropie insa a doua oara este prietenia, construita de comun acord si insotita de o provocare: ar putea sa-si reinvie dragostea tocmai vorbind despre dragoste?
Eric-Emmanuel Schmitt, observator minutios si lucid al capriciilor inimii, reuseste sa transpuna in aceasta piesa, cu fine si surprinzatoare nuante, parcursul plin de capcane al unei legaturi amoroase tipice pentru vremurile noastre.
„In Elixir m-a interesat mai ales distinctia dintre dorinta si sentiment. Cred ca, in privinta iubirii, problema consta in faptul ca denumim cu acelasi cuvant doua teritorii diferite: cel al dorintei si cel al sentimentului. La granita dintre ele, atunci cand incercam sa impacam atractia fizica si dragostea, se nasc marile noastre povesti, nu intotdeauna fericite.“ (Eric-Emmanuel SCHMITT)
,,Un spectacol despre nevoia prezentei celuilalt intr-o lume in care totul devine din ce in ce mai virtual. Ma intereseaza sa vorbesc despre virtualizarea excesiva a relatiilor dintre oameni, cu predilectie dintre barbati si femei, despre separare, despre izolare, si nu in ultimul rand despre teama de a te abandona celuilalt, intr-un timp in care totul pare sa indemne la precautie, un realism sinonim cu dezumanizarea si o asa-zisa "obiectivitate" sinonima cu apatia. Un timp care pare stapanit de frici si angoasa.
Clasicul pariu al lui Pascal, asa cum spune unul dintre personaje, in aceasta lume din ce in ce mai emasculata de pasiuni si constiinta, este inca valabil si poate fi o solutie.
Cu alte cuvinte, spectacolul nostru este un indemn: Nu va fie frica sa fiti sinceri, sa credeti (in loc sa nu credeti), sa aveti constiinta (in loc sa o anulati), sa fiti morali (nu imorali); nu va fi teama sa iubiti un om sau mai multi, pe Maria, Anca, Pierre, Veronique, George etc., in defavoarea lui Smartphone, PC, Laptop, Facebook, WhatsApp, Skype, Twitter sau a altor cyborgi... Nu va fie teama sa fiti UMANI....incepeti prin a iesi mai des, invitati-va partenera/partenerul la un dans sau un vin; daca nu aveti, gasiti-va una/unul, daca e nevoie, luptati-va pentru asta, apoi faceti dragoste...Restul vine de de la sine...” (Marcel Top, regizor)
Duminica 4 martie, ora 20.00
Palatul National al Copiilor (Bulevardul Tineretului 8-10, Bucuresti)
Bilete online https://www.startickets.ro/event.php?id=13816
https://www.blt.ro/elixir.html