Mark Blake este cunoscut ca un vechi colaborator al unor publicatii britanice ca Mojo, Rolling Stone sau Classic Rock, dar unii dintre cititorii sai au fost cu siguranta atrasi mai curand de cartile sale dedicate unor trupe de prima importnata, fie ca era vorba de Pink Floyd, Led Zeppelin sau excelenta biografie Queen – considerata de multi critici si fani cea mai buna lucrare de gen – aparuta sub titlul “Is This the Real Life? The Untold Story of Queen”. In noua carte dedicata uneia dintre cele mai influente, indragite si in egala masura controversate formatii din istoria pop-rock Blake a ales un format putin neasteptat, dar care face volumul nu doar usor de citit sau doar rasfoit cand si cand, insa ofera si multa informatie, usor de regasit si verificat ulterior. O mini-enciclopedie Queen? De ce nu. Daca ascultatorii ocazionali vor avea astfel ocazia sa afle mai multe despre istoria formatiei, cei patru membri (cu biografii inspirat scrise) sau albumele care au marcat diverse momente din istoria Queen – care nu a fost nicicand repetitiva sau fada – chiar si un fan care a crescut cu muzica lor va gasi sau regasi cu siguranta date, episoade si intamplari amuzante, interesante, triste sau emotionante.
Daca bibliografia dedicata trupei inca este modesta numeric fata de cartile despre The Beatles, Elvis Presley, The Rolling Stones sau Bob Dylan (doar cateva exemple) noua carte publicata de Mark Blake demonstreaza (din nou) ca interesul nu a disparut, fie si la trei decenii de la moartea lui Freddie Mercury si aproximativ un sfert de secol de la retragerea tacutului basist John Deacon. Istoriile de gen nu vor multumi niciodata pe toata lumea. Sunt fani pentru care orice detaliu mai putin entuziast, orice slabiciune a muzicienilor pe care ii adora, orice intamplare care ii coboara din Pantheon (sau ameninta sa o faca) devina un atac imposibil de acceptat. Altii ar prefera doar o prezentare sintetica, mai putine date si mai multe fotografii, un fel de fanzin mai mare, in vreme ce o categorie deloc neglijabila este cea a pasionatilor care au devenit experti, care stiu perfect ce piese s-au cantat la un anume concert obscur, de ce o anumita piesa nu a fost inclusa pe album si a ramas in arhive (si ce se gaseste in arhive), ce a spus Brian May intr-un interviu de acum cateva decenii si de ce ultimul concert Queen cu Freddie Mercury nu a fost filmat. Interesant este ca Mark Blake a gasit formatul care va fi (probabil) acceptat de toti acesti fani, dar si de cititorii care fara sa fie neaparat pasionati de muzica Queen si-ar dori sa afle cate ceva.
Scrisa cu umor, fler narativ si bazata pe o documentare deloc de neglijat (exista si o mica bibliografie la final), ilustrata cu fotografii alb negru (putine, dar in ultimii ani au fost lansate mai multe albume cu imagini din istoria trupei), “Magnifico! The A to Z of Queen” este amuzanta, utila, deloc plictisitoare – un risc asumat al biografiilor cu multe note de subsol, detalii despre fiecare sesiune de inregistrari si amanunte care fac deliciul fanilor – si in varianta hardcover perfecta si ca un cadou aspectuos. Dar mai ales informativa, pentru ca in aproximativ 400 de pagini gasesti suficiente date pentru o imagine de ansamblu, cu inedite si adesea surprinzatoare umbre si lumini.