Filmele a doi dintre autorii care au influentat profund istoria cinematografiei, Georges Melies si Ernst Lubitsch, vor avea parte de proiectii speciale la cea de-a 11-a editie a festivalului, care va avea loc in perioada 1 - 10 iunie 2012, la Cluj-Napoca.
La 110 ani de la prima sa proiectie, capodopera lui Georges Melies, Le voyage dans la lune/ Calatorie pe luna, va putea fi vizionata, in premiera in Romania, intr-o versiune color restaurata. Una dintre cele mai costisitoare si dificile restaurari din istoria filmului a fost prezentata pentru prima data publicului anul trecut, la Festivalul de la Cannes, la 150 de ani de la nasterea artistului. Coloana sonora poarta semnatura formatiei AIR, care a compus muzica special pentru filmul mut de 16 minute.
Considerata pierduta pentru totdeauna, varianta color, pictata manual, a acestui prim science-fiction din istorie a fost descoperita in 1993, cand un colectionar privat a donat-o Filmotecii din Catalunya. Era insa atat de distrusa, incat orice tentativa de recompunere a fragmentelor parea inutila. Preluata de Lobster Films, pelicula a stat doi ani in laborator, timp in care au fost extrase imagini din cele 13 375 de cadre. Datele au fost stocate 8 ani, in asteptarea unei tehnologii care sa permita asamblarea lor.
In 2010, in procesul de restaurare s-au implicat trei experti de renume in domeniu: colectia privata Lobster Films si doua entitati non-profit - Groupama Gan Foundation for Cinema si Technicolor Foundation for Cinema Heritage. Costurile finale ale ambitiosului proiect au depasit 400.000 de euro, lucrarile fiind realizate la Technicolor Creative Services din Los Angeles.
Despre fascinanta calatorie prin lume a filmului lui Georges Melies - de la prima proiectie, in 1902, apoi piratarea si plagierea sa, pana la redescoperirea de catre public, in 2011 - vorbeste documentarul The Extraordinary Voyage, si el proiectat la TIFF 2012. In filmul regizat de Serge Bromberg si Eric Lange, despre magia Melies si importanta creatiei sale in cinema vorbesc Costa Gavras, Michel Gondry, Jean-Pierre Jeunet, Michel Hazanavicius si Martin Scorsese. Cineastul american i-a adus un omagiu creatorului filmului fantastic in recentul Hugo.
Ce insemna sa fii spectator la film in anii 1900? Publicul TIFF va afla chiar de la stranepoata lui Georges Melies, Marie-Helene Leherissey, si de la fiul ei, Lawrence Leherissey, care vor sustine un Cine-concert Georges Melies. Un program exclusiv de filme ale cineastului va fi acompaniat live de muzica originala compusa si cantata la pian de Lawrence Leherissey. Alaturi de el, Marie-Helene Leherissey va nara povestea, asa cum se intampla in cafenelele de la 1900, la proiectiile de film. Spectacolul este realizat cu ajutorul Asociatiei Les Amis de Georges Melies si este adus la TIFF in parteneriat cu Institutul Francez din Cluj.
Pasionat de teatru si iluzionism, Georges Melies (1861 - 1938) a avut o revelatie cand a asistat la o demonstratie a aparatului fratilor Lumiere, in 1895. Cineastul a incercat sa recreeze lumile magice de pe scena de teatru pe ecran, cu ajutorul camerei de filmat si a montajului, fiind autorul primelor filme fantastice. El a infiintat si primul studio de film din lume, unde a regizat 531 de filme, intre 1896 si 1914. Dupa ce studioul a dat faliment, Melies a renuntat pentru totdeauna la film.
TIFF 2012 aduce la Cluj si unul dintre filmele de inceput ale regizorului Ernst Lubitsch: comedia Die Puppe/ Papusa (1919). Filmul mut care a incantat audienta inceputului de secol XX va avea parte de o proiectie speciala in festival, cu acompaniament live. Struggle-Orchester, formata din sase muzicieni si dirijata de percutionistul Karl Koch, va insoti fiecare actiune de pe ecran de sunete si zgomote. Asezati in fata unui panou iluminat, instrumentistii vor urmari cu atentie imaginile pentru a le sincroniza cu muzica originala compusa de Karl Koch, intr-un spectacol unic. Evenimentul este prezentat la TIFF in parteneriat cu Centrul Cultural German Cluj-Napoca.
Bazata pe o poveste de E.T.A. Hoffmann, Die Puppe este o farsa amuzanta al carei protagonist este nepotul timid al unui baron. Pentru a mosteni averea si a duce mai departe numele familiei, este fortat sa ia in casatorie o fecioara din sat. Insa tanarul se refugiaza la manastire, unde calugaritele il sfatuiesc sa ia de sotie o papusa mecanica pe care un mester tocmai o terminase. Papusa e stricata din greseala, iar fiica mesterului (Ossi Oswalda) accepta sa ii ia locul.
Complimentat cu eticheta de "cel mai elegant dintre magicienii ecranului", Ernst Lubitsch (1892 - 1947) este unul dintre cei mai apreciati cineasti din istoria cinematografiei. A primit recunoastere inca de la primele filme, regizate la Berlin, unde a locuit pana in 1922, cand s-a mutat in Statele Unite.
Comediile sale sofisticate, ironice, inteligente si luminoase au facut cariera, printre cele mai cunoscute numarandu-se Madame Du Barry (1919), Anna Boleyn (1920), The Marriage Circle (1924), Broken Lullaby (1932), One Hour with You (1932), Trouble in Paradise (1932), Design for Living (1933), Angel (1937), Ninotchka (1939), The Shop Around the Corner (1940), To Be or Not to Be (1942). In 1947, Academia Americana de Film i-a acordat un Oscar pentru intreaga cariera.
Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania va avea loc intre 1 - 10 iunie, la Cluj-Napoca, si intre 13 - 17 iunie la Sibiu.
Aprilie 2012