inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Madalin Voicu: ''Cind injur, injur cu cultura''

0 Comentarii
La ce-l ajuta cultura pe Madalin, fiul lui Ion Voicu? Sa nu inteleaga muzica contemporana. Sa aprecieze, de la Tagore, notiunea de 'azimut de viata'. Sa tina un Stradivarius in comodat.

 


In ultimul timp participati la toate 'tiganiile' de la televizor. Vi se duce incet, incet cultura de la tata si de la mama.


Nu, aia nu pleaca. Exista anumite emisiuni in care chiar daca subiectul nu este cultural, felul in care vorbesti, gindurile pe care le spui denota ca acel personaj nu e doar o persoana, ci o personalitate. Cred ca, in orice domeniu, chiar cind injur, injur cu cultura. Daca vorbim de meschinarii, golanii, subiecte mondene, cred ca ma pot adapta acolo datorita culturii.


Limite in muzica si carte


Ce nu ati ascultat niciodata?


Nu inteleg o anumita muzica. Muzica moderna, contemporana. Fiindca eu am invatat la Conservator ca muzica trebuie sa aiba forma, or, muzica de azi, compusa haotic, nu are aceasta forma.


La carte, unde va sint limitele?


De mic am fost indragostit de filosofie, fiindca am dormit in biblioteca. Era un pat care se tragea din biblioteca si eram mai izolat. Am inceput cu Heine, Karl May. Am invatat germana cu caractere gotice, alte carti nu erau dupa razboi. Sint indragostit de filosofie, psihologie, gnoseologie, de epistemologie. Am vrut sa vad ce inseamna si mi-am facut o idee. Tagore m-a impresionat. Avea o simplitate, domle, dar nu era simplist. Prezenta experiente de viata in propozitii scurte, nu ca Heidegger, Iorga, care scriau o propozitie pe jumatate de pagina. Am invatat multe lucruri ca idei, 'azimut de viata', 'proiectii in diverse domenii ale comportamentului'.


Schopenhauer?


Stiu! Hegel! Germenele asta vine dintr-o chimie care in educatia mea a produs o mare confuzie. De luni pina vineri stateam in casa mamei mele, o Cantacuzina, iar vineri plecam in tiganie, in Iancului, cartier al muzicii lautaresti. Eram ca-n 'Print si cersetor'. In palatul mamei eram la curatenie, la curatat de morcovi, castraveti, cartofi, sters argintarie, portelanuri, lucruri la care eram obligat, bunica-mea spunindu-mi ca trebuie sa le fac ca atunci cind voi fi mare si oi avea slugi sa stiu ce sa le cer. 'Altfel o sa-si bata joc de tine', zicea bunica. De vineri, eram pupat, alintat, cu 'minca-ti-as, facea-ti-as!'. Eram in doua lumi paralele care m-au ajutat sa fiu si-n lumea celor mai putin educati, si-n lumea celor educati. In concluzie, am limite.


De ce Madalin nu a ajuns ca Ion


De ce Madalin nu a ajuns ca tatal?


Cind mi-a pus tata vioara in mina eram la cinci ani. Se pare ca gena ii permitea tatalui meu sa creada ca pot face muzica. Am facut muzica si s-a dovedit ca aveam talent. Dar, ce se-ntimpla, tata a fost un om sarac, din familie de sapte copii si foarte ambitios. El a fost un super, extra, hipertalent, nu face parte din patrimoniul cultural al Romaniei, ci din cel mondial al muzicienilor. Eu nu puteam ajunge la performanta asta. Fiindca ceea ce voiam noaptea mi se aducea ziua. Fiindca nu am inteles ce inseamna sa am greutati.


Comodatul la Stradivarius


Bun, dar vioara de ce ati furat-o?


Care vioara?


Stradivarius!


Domle, pentru oamenii prosti e furat, pentru oamenii mediocri e interesant, pentru cei inteligenti e grotesc si arata cit de jos e o zona a presei.


Deci, o aveti!


Da, e in seiful familiei, sub cheie, pazita electronic si cu bodyguard. La temperatura si umiditatea recomandate de lutierii din lume.


Ati pus vreodata batista pe ea?


Pe vioara nu se pune batista, asta ca sa nu va faceti de rusine! Da, am cintat la ea! Stradivariusul e un instrument pretios, o mare bucurie si o mare responsabilitate in acelasi timp.


De ce o sechestrati?


Nu sechestram nimic! Dorinta noastra, a familiei, este ca Stradivarius sa fie cintat, dar cel ce are talentul s-o cinte trebuie sa o asigure. Fiindca daca eu i-o dau miine lui Gabi Croitoru, unul dintre cei desemnati sa cinte pe vioara, si dupa colt ii da unul in cap si ii ia vioara, raminem cu totii cu buza umflata.


E a dumneavoastra?


E a familiei Voicu si chiar asa noi o consideram un bun al tarii asteia, un obiect de patrimoniu.


Pai, e a dumneavoastra?


Da, ca documente, da. Familia Voicu isi doreste ca vioara sa fie cintata si vrem s-o dam unui tinar care s-o cinte in beneficiul lui si al tarii, dar care sa aiba bani s-o asigure. Asta ma intereseaza. O banca sa-si asume distrugerea, avaria, furtul ei.


Elena Ceausescu l-a confiscat pe Stradivarius


Cum 'ati furat-o'?


Vioara asta a fost cumparata de statul roman in 1956 de la o casa de lutieri. Actul a fost intocmit pe numele lui Ion Voicu, un act de comodat intre stat si Voicu. Tata a folosit-o pina in 1986, pina cind i-a fost luata pur si simplu de Elena Ceausescu din cauza relatiei mele de prietenie cu Nicu Ceausescu. O prostie: ca eu si ceilalti i-am fi dorit raul lui Nicu. O prostie.


I-ati facut-o!


A fost intr-adevar o tragedie. I-a luat vioara ca si cum i-ar fi luat un copil.


A dat bani statului cu destinatia vioara?


Vioara a fost acoperita ca suma, statul a dat un milion doua sute de mii in leii de atunci, iar tata in 1975 a acoperit suma asta. I se luau impozite si taxe. Deci se poate spune ca a platit de citeva ori vioara. Statul ii lua pe concert intre 40 si 80%. In 1990, conform legilor, a fost chemat la Ministerul Culturii si i s-a inapoiat vioara. Daca vioara ar avea un statut incert, statul ar fi venit cu japca sa ia vioara. Sint doar tot felul de ziaristi si oameni care nu au legatura cu realitatea care fac ciclic speculatia cu Stradivariusul. Minunea este una singura. Eu caut un instrumentist care vrea sa-si asume vioara. Eu nu sint ca aia de la Bran care vor sa-si vinda castelul si nici ca regele Mihai sa negociez vreo suma... nu e mare lucru.


Cine va cinta un Stradivarius necintat?


Cit?


In lume cintabile mai sint vreo douazeci. Ea valoreaza un milion, un milion jumatate de dolari.


Ceva bani sint! Cit consuma vioara pe zi?


Astea sint micimi. Nu ma cobor la ele. Fundatia Voicu a facut niste propuneri: Parcul Ioanid sa devina Parcul Voicu, sa se organizeze un concurs international Ion Voicu de promovare a tinerelor talente din Romania asta care se afunda in incultura si ignoranta si sa fie renovat sediul Fundatiei Voicu, casa din patrimoniul national. Astfel, am considerat ca indeplinindu-se cele trei lucruri e un semn de buna-credinta a ministerului si noi putem da vioara ministerului spre a o incredinta unui violonist care merita sa cinte.


Deci, sa va dea in comodat casa si parcul si dati vioara inapoi?


Nu, nu, nu stiu daca intelegeti aceste lucruri. Daca esti de rea-credinta sau prost, poti face orice speculatie. Dar daca esti un om normal, nu trebuie sa fii tendentios ca sa intelegi lucrurile. Noi vrem ca aceasta vioara din 1702 sa fie cintata. De un roman, nu de un strain, ca de la straini am primit oferte peste oferte. Astfel dovedim ca sintem patrioti luminati!




Eugen Istodor
Voteaza


Pe acelasi subiect: comodat | Karl May | Tagore
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Norman Manea primeste premiul Medicis pentru roman strain 2006

Anul acesta, premiul Medicis pentru roman strain a fost decernat scriitorului roman exilat la New York Norman Manea, pentru volumul "Intoarcerea unui huligan: o viata" ("Le retour du hooligan: Une ...

Festivalul Enescu 2007 vine cu mai multa muzica româneasca

"Intram prin cultura în Europa", a declarat, ieri, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. În 2007, doua evenimente de anvergura vor scoate România din anonimat. Pe ...

Romani premiati la concursul literar "Lo sguardo dell''altro"

Editia 2005-2006 a concursului literar "Lo sguardo dell'altro" (Privirea celuilalt) si-a decernat premiile. Printre castigatori, doi autori romani - Mihai Mircea Butcovan, cu volumul "Di rumeni, ...

Alexandra Maria Lara: "nu stiu daca ma simt romanca sau nemtoaica"

Intr-un interviu acordat publicatiei Die Zeit din Germania, actrita de origine romana Alexandra Maria Lara povesteste despre profesia sa, despre diferentele dintre firea romanilor si cea a nemtilor si ...

Romania participa la "Zilele basmului" de la Berlin

Cea de-a 17-a editie a Festivalului "Zilele Basmului" de la Berlin (2-19 noiembrie) are ca tema anul acesta Dunarea - fluviu al basmului, reunind povesti din toate tarile riverane: Germania, Austria, ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline