Macrameul, dantela creata din fire groase din bumbac mercerizat manual impletite, era pana nu demult folosit in calitate de element decorativ ce se regasea pe mobilierul vechi din casa parintilor sau a bunicilor.
O vreme aceste impletituri atent lucrate au disparut din moda amenajarilor interioare. Astazi creatorii de moda au scos aceste “dantele” din cufarul prafuit producand astfel creatii vestimentare unice prin frumusetea si rafinamentul lor.
Printre cele mai cunoscute impletituri se remarca macrameul Cavandoli originar din Italia. Acesta este lucrat in forme geometrice intr-un singur nod, respectiv nodul dublu. La mare cautare sunt astazi bratarile si accesoriile create prin intermediul tehnicilor macrameului.
Se spune ca macrameul a fost prelucrat prima data in secolul al XIII-lea de catre iscusitii tesatori arabi. Acestia au inceput sa innoade firele care erau in plus de pe marginile covoarelor, cuverturilor sau ale perdelelor. Termenul folosit astazi “macrame” este derivat din cuvantul arab “migramah”, care in traducere libera inseamna “ciucur ornamental”. Aceasta arta a fost preluata de catre spanioli dupa cucerirea maura, iar mai apoi in secolul XVII introdusa in Anglia. Macrameul a devenit o tesatura de baza in epoca victoriana.
Designerii reinventeaza broderia de macrame dandu-i o nota moderna, glamour, nelasand insa sa dispara farmecul de odinioara. Hainele din macrame sunt foarte feminine si delicate. Acestea se potrivesc de minune in garderoba de vara, deoarece au avantajul de a fi create din tesaturi naturale si totodata foarte lejere.
Creatorii de moda pun accent si pe accesorile din macrame, care au rolul de a da o nota boema oricarei vestimentatii. Combinatiile materialelor macrame – denim sau matase sunt in voga in sezonul de vara 2012.
Imagine: blogspot.com
A.V.
editor artline.ro