Localizare si cadru natural
Republica Macedonia, situata in Peninsula Balcanica, se margineste cu Serbia (si disputatul teritoriu Kosovo) la nord, Albania la vest, Grecia la sud si Bulgaria la est. Primele formatiuni statale de pe teritoriul Republicii de astazi au fost Regatul Paioniei, pe cuprinsul regiunii nordice si estice a vaii raului Vardar, si Regatul Macedoniei, pe cuprinsul regiunilor Lyncestis si Pelagonia.
Din punct de vedere geografic este o tara cu un teritoriu dominat de munti. In vest se afla o prelungire a lantului muntos a Alpilor Dinarici, iar in est Muntii Sarbo-Macedoneni. Cea mai mare inaltime este Muntele Golem Karab de 2.764 m aflat la granita cu Albania. Macedonia detine trei lacuri mari, fiecare traversat de catre o linie de frontier. Tara este impartita in doua de catre raul Vardar. Cea mai mare parte a apelor curgatorare se varsa in sud-est in Marea Egee prin raul Vardar, iar un alt procent mai mic se varsa in lacul Dojran si in Marea Egee. Raurile din nord-vest se varsa in Marea Adriatica.
Macedonia are o clima tranzitionala, de la cea mediteraneana la cea continentala. Verile sunt calde si uscate, iar iernile sunt moderate. Primavara este mai frig decat toamna. Precipitatiile medii anuale difera de la 1700 mm, in zona montana din vest, la 500 mm in zona din est.
Populatie
La ultimul recensamant aproximativ 1.500.000 de locuitori s-au declarat macedoneni, reprezentand 69% din total. Aproximativ 300.000 de locuitori sunt albanezi, reprezentand 20% din total. Acestia traiesc in special in zona vestica si nord-vestica. Minoritati mai mici sunt reprezentate de turci, romi, sarbi si Vlahi (Aromani si meglenoromani). Macedonenii slavi musulmani (sau torbesi) reprezinta 0,8% din total. Cel mai mare grup etnic este reprezentat de macedonenii slavi.
Limba oficiala si cea mai raspandita limba din Macedonia este limba macedoneana, care apartine grupului de limbi slavice de sud. In municipalitatile unde grupurile etnice sunt reprezentate de peste 20% din totalul populatiei, limba respectivului grup etnic este co-oficiala. Conform recensamantului din 2002, 1.344.815 de cetateni macedoneni au declarat ca vorbesc macedoneana. Pe langa limba albaneza, in orasul Crusevo a doua limba oficiala este limba aromana.
Topul oraselor de vizitat
Capitala este orasul Skopje ce are peste 600 000 locuitori. Are mai multe orase mai mici, cum ar fi Bitola, Prilep, Tetovo, Kumanovo, Ohrid, Veles, Stip si Strumica. Cel mai frumos oras al Macedoniei este Ohrid, situat pe malul lacului cu acelasi nume. Frumusetea acestuia se datoreaza numeroaselor monumente culturale, istorice si arhitecturii vechi si bogate. Descoperirile arheologice au demonstrat faptul ca orasul este una din cele mai vechi asezari din Europa, fiind mentionat pentru prima data in documentele grecesti din anul 353 i.Hr.
Fortareata lui Samuilo ce dateaza din secolele X-XI, cu zidurile inalte de 16 m, s-a mentinut pana in prezent si gazduieste concerte de opera si piese de teatru.
Kokino e un important sit megalitic despre care se crede ca reprezinta un observator astronomic si un loc pentru ceremoniale. Acesta are in jur de 3800 de ani si detine pietre speciale ce indica echinoctiul si pozitia soarelui in solstitiul de vara si de iarna.
Kumanovo, reprezinta principalul centru cultural, comercial si economic al nordului tarii, un loc unde cultura sarba se amesteca cu cea macedoniana. Orasul este unul modern, cu restaurante, baruri, terenuri de sport, iar viata de noapte trepidanta e recunoscuta in intreaga tara. Cel mai cunoscut monument istoric si cultural il reprezinta Biserica St. Georgi, care dateaza din sec XI.
Cultura
Macedonia este una dintre tarile cu cele mai bine pastrate fresce bizantine, in special din perioada secolelor XI-XVI. S-au pastrat cateva mii de metri patrati de fresce, in general in conditii bune. Ele reprezinta capodopere ale Scolii Macedonene de pictura ecleziastica.
Republica Macedonia are o mostenire culturala bogata in ceea ce priveste arta, arhitectura, poezia si muzica. Are multe situri religioase vechi si protejate prin lege. Are festivale anuale de poezie, cinema si muzica. Stilurile muzicale macedonene s-au dezvoltat sub influenta muzicii religioase bizantine.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.