Timp de aproape ase decenii trei generaii ale ilustrei familii Dona (soii Elena i Dr. Iosif N. Dona, fiica lor, Maria Dona i fiul acesteia, Dr. erban Andronescu Ghika) au pus la dispoziia publicului larg opere de art de o valoare inestimabil, prin intermediul a trei donaii succesive fcute statului romn.
Astzi Muzeul Naional de Art al Romniei este pus n situaia de a restitui donaia oferit cu generozitate de Maria Dona, ca urmare a unei hotrri judectoreti definitive i irevocabile a Curii de Apel Bucureti n favoarea soiei lui erban Andronescu Ghika. O foarte valoroas lucrare din aceast colecie - "Dulgherul" de Camille Pissarro, expus pn de curnd la Muzeul Coleciilor de Art - a fost deja restituit pe 12 decembrie 2006. Restul de 240 de piese urmeaz a fi predate dup obinerea avizului Comisiei Naionale a Muzeelor i Coleciilor creia i s-a transmis documentaia prin care se solicit ca o parte important din aceste lucrri s fie clasate n categoria juridic Tezaur a patrimoniului cultural naional mobil.
Publicul mai poate nc admira la Muzeul Coleciilor de Art capodoperele din colecia Elena, Maria i Dr. Iosif N. Dona. Sub acest nume sunt expuse lucrrile provenind din cele dou donaii oferite de Elena i Dr. Iosif Dona n 1950 i de Maria Dona, fiica lor, n 1980. Printre cele mai cunoscute piese ale coleciei se numr "Nud pe malul mrii" de Nicolae Grigorescu, "Ghereta din Filantropia" i "Hanul prsit (Scrnciobul)" de tefan Luchian, "Fetia pdurarului" de Nicolae Tonitza sau "Tingirea de alam" de Gheorghe Petracu. Aceasta este cea mai complet i mai bogat dintre coleciile expuse n momentul de fa la Muzeul Coleciilor de Art, constituindu-se ca o istorie vizual concentrat a artei romneti de la mijlocul secolului al XIX-lea pn la mijlocul secolului al XX-lea.
Oferind statului o parte din bogata i valoroasa lor colecie, intenia donatorilor a fost aceea ca lucrrile s fie expuse spre a fi cunoscute de ctre publicul larg i puse n valoare pe criterii tiinifice. n actul de donaie din 1950 Elena i Dr. Iosif N. Dona i manifest explicit dorina de "mbogire a patrimoniului artistic" mrturisind "interesul de a pune ntr-o form organizat la dispoziia maselor colecia de pictur ce am achiziionat-o de-a lungul anilor din munca i strdania noastr".
Urmnd exemplul prinilor ei, Maria Dona mbogete colecia de art primit motenire i completeaz n 1980 donaia iniial cu noi opere valoroase. Pe lng rentregirea coleciei, dorina ei a fost ca lucrrile s beneficieze de condiii de conservare i securitate corespunztoare, pe care nu le putea asigura la domiciliul ei. Acest lucru s-a materializat prin expunerea coleciei n condiii muzeografice la Muzeul Coleciilor de Art, nfiinat n 1978 ca secie a MNAR special pentru a adposti donaiile fcute de-a lungul anilor de colecionari cu merite deosebite n pstrarea patrimoniului artistic. n afar de lucrrile donate, Maria Dona a mai lsat n custodia Muzeului Coleciilor de Art un fond important de opere, cu meniunea de a "le putea oricnd retrage sau dispune n alt mod de ele".
Pentru caracterul benevol al donaiilor membrilor familiei Dona pledeaz nu numai prevederile contractelor de donaie ci i mrturiile muzeografilor de la Muzeul Coleciilor de Art care au ntreinut relaii de prietenie cu Maria Dona pe tot parcursul vieii acesteia. Conform clauzelor economice pretinse de donatori i stipulate n actele de donaie, acetia au beneficiat i de servicii corespunztoare din partea statului romn.
Dup moartea Mariei Dona, fiul ei Dr. erban Andronescu Ghika motenete lucrrile pstrate n custodia muzeului. n 1989 el face o ultim donaie, lucrrile nou intrate n patrimoniul muzeului urmnd a fi expuse sub numele Colecia Dr. erban Andronescu Ghika.
Decembrie 2006