Integrarea Romaniei in UE presupune asumarea regulilor europene privind cultura, reguli cuprinse in capitolul 20, Cultura si audiovizual, din Acquis-ul comunitar. Potrivit lui Ioan Onisei, secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, unul dintre elementele esentiale relevate de acest capitol este unitatea in diversitate.
Regulile europene privesc mai cu seama audiovizualul. Romania trebuie sa patrunda mai bine in programul Comunitatii Europene, Eurimages, a carui membra e din 1998, sa faca primii pasi spre digitalizare, dar mai ales sa beneficieze de Programul MEDIA Plus. Pana in 2007 Romania n-a avut acces la acest program datorita obligatiilor asumate in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului.
Romania a semnat acordul GATS fara a cere clauza de exceptie culturala, iar Tratatul OMC era in contradictie cu Directiva UE "Televiziune fara frontiere" (angajament voluntar al tarilor de a rezerva 51% din spatiul de programe productiilor europene). Incompatibilitatile aduse de semnarea acordului GATS (Acordul General pentru Comertul cu Servicii) vor trebui in acest an rezolvate. Program al Uniunii Europene, MEDIA Plus sustine industria audiovizuala europeana prin finantari, traininguri, distributie pentru productii de film si televiziune - atat fictiune, cat si documentar, filme de animatie, productii multimedia. MEDIA 2007 se va desfasura din acest an pana in 2013 si va avea un buget estimativ de 1.055 miliarde de euro. De asemenea, in 2007 e asteptata modificarea Legii Audiovizualului, la care au colaborat MCC, CNC si societatea civila, nou proiect care a beneficiat deja de doua dezbateri in Comisia pentru Cultura a Camerei Deputatilor.