Arhitect si pictor scotian, a creat si mobilier.
In momentul de apogeu al curentului Arts & Crafts in Scotia si Anglia, Charles Rennie Mackintosh a fost fondatorul "Scolii de la Glasgow", un stil arhitectonic si decorativ deosebit, precursor al modernismului in Scotia. In 1884 s-a pregatit pentru arhitectura intr-o firma locala si a studiat arta si designul la cursurile serale la Scoala de Arta din Glasgow.
New Glasgow School of Art
In 1890 isi deschide propria firma de arhitectura si in 1894 infiinteaza grupul numit "The Four" (Cei patru) alaturi de mai multi colegi pe care ii cunoscuse la cursurile de arta. Influentati de Art Nouveau, arta japoneza, simbolism si stilurile neo-gotice, membrii grupului au expus in mai multe randuri lucrari in metal, mobilier si ilustratii la Glasgow, Londra, Viena si Torino, toate manifestarile bucurandu-se de un deosebit succes. Majoritatea lucrarilor si proiectelor lui Mackintosh au fost realizate intr-o scurta perioada de activitate intensa, intre 1890 si 1911.
A colaborat cu grupul Secesiunii din Viena si cu arhitectul austriac J. Hoffmann. In 1902 isi prezinta la Expozitia Internationala de la Torino mobilierul pentru camera "Mackintosh", realizand ulterior mai multe seturi similare. Foarte apreciat in Europa, dar aproape complet ignorat in Scotia, s-a retras din 1914 din activitate si s-a ocupat numai de pictura, realizand o frumoasa serie de studii florale in acuarela. Charles Rennie Mackintosh este una dintre figurile importante ale Art Nouveau, datorita inovatiilor arhitecturale aduse si a creatiilor in arta decorativa. A folosit cu finete lumina naturala si artificiala si a explorat noi concepte spatiale, avand la baza elemente scotiene traditionale, adaptate la stilul de viata modern. Cladirile sale erau construite ca adevarate opere de arta, unde fiecare detaliu era inclus in cadrul liniilor clar definite. |
Interioarele elegante erau scoase in evidenta de mobilierul din lemn, cu foarte putine decoratiuni, in general din alama sau panouri din sticla glazurata, uneori imbogatite cu un motiv recurent tipic, un trandafir stilizat, cunoscut sub numele "trandafir Glasgow".
Una dintre cele mai cunoscute piese de mobilier realizate de Mackintosh este "scaunul Hillhouse", o piesa din lemn intunecat de stejar, realizata in forme geometrice, linii perpendiculare delicate si un spatar inalt cu ornamente aplicate. Foarte populare astazi, creatiile sale au inspirat numerosi artisti moderni si opere de arta deosebite, iar colectiile de mobilier au fost reeditate. |
Opere importante
New Glasgow School of Art((Mackintosh Building), Glasgow, Scotia, (1897-1899);
Scaunul Mackintosh, (1898)