Deseori oamenii se raporteaza la orasul Luxor ca la cel mai mare muzeu in aer liber din lume. Intr-adevar, numarul de monumente si gradul de conservare al acestora distanteaza asezarea de oricare alte situri arheologice "combatante" . Din cele mai vechi timpuri, cei care au ajuns pe strazile sale l-au tratat cu respect, transformandu-l intr-unul dintre primele atractii turistice.
Mediul uscat marcat prin lipsa precipitatiilor nu a adus, se pare, numai dezavantaje orasului Luxor, acesta fiind ferit din calea deteriorarii excesive. In viata de zi cu zi, locuitorii folosesc ca si in trecut apele Nilului, astfel se face ca agricultura este astazi una din ramurile importante al Luxorului. Localnicii se mai ocupa cu cultivarea bumbacului, trestiei de zahar, porumbului, cerealelor, fructelor si legumelor, dar si cu cresterea animalelor, cu pescuitul si turismul.
Unul dintre obiectivele cele mai importante vizitate de turisti este templul din Luxor care a fost cladit in cinstea zeului Amun de faraonul Amenhotepem III, si extins dupa sute de ani, de catre Tutanchamon, Ramesses II, Alexandru cel Mare si altii.
Tot un exemplu pentru arhitectura este si templul lui Thutmozis, legat de Templul Karnak. Acesta din urma este alcatuit din mai multe lacase de cult, formand fara dubii cel mai mare grup de monumente istorice. Pe teritoriul sau ar incapea de 40 de ori Colosseumul din Roma.
Dupa 1500 de ani petrecute in intuneric, zidurile orasului aveau sa fie aduse din nou la lumina la sfarsitul secolului XIX cand s-au inceput sapaturile arheologice. Langa zidul de vest este situata faimoasa Necropola din Theba. Orasul Mortilor a fost din totdeauna locul de funerarii. Primii care au fost inmormantati in aceasta vale numita Valea Regilor, au fost faraonii dinastiei a XVII-a.
In Luxor traiesc circa 750.000 de locuitori. Orasul se afla la 700 km sud de actuala capitala Cairo. De retinut ca pe timpul Ramadanului vizitarea este limitata, ca in cazul majoritatii obiectivelor din Egipt.
Sursa foto
I. C.