Localizare si cadru natural
Marele Ducat de Luxemburg face parte din grupul de tari Benelux (alaturi de Belgia si Tarile-de-Jos) si din Uniunea Europeana. Cu o suprafata de circa 2.586 km patrati, Luxemburg este una dintre cele mai mici tari din Europa. In vest se margineste cu provincia belgiana Luxembourg, care are aproape o suprafata dubla fata de cea a tarii.
In ciuda dimensiunilor sale, Luxemburg are un relief variat, cu doua caracteristici principale. Partea nordica a tarii este formata dintr-o parte a platoului Ardeni, unde inaltimile muntoase variaza intre 460-610 m. Restul tarii este format dintr-un peisaj de coline cu vai largi. In sudul extrem al tarii se afla “taramul rocilor rosii”, o referinta la depozitele de minerale de acolo.
Luxemburg are cateva rauri minore: Eisch, Alzette, si Petrusse, insa raul principal este Mosela cu afluentii sai, Sure si Our. Impreuna, cursurile lor servesc ca granita intre Luxemburg si Germania. Clima tarii este temperata de tranzitie catre continentala. In nord aceasta este mai aspra, in vreme ce in sud este mai blanda.
Populatie
Populatia Luxemburgului, formata din luxemburghezi si straini (cca. 20%), italieni, portughezi, francezi, germani, este concentrata in sud si sud-vestul tarii. Istoria inregistrata a Marelui Ducat al Luxemburgului incepe odata cu constructia Castelului Luxemburg in anul 963. In jurul acestei fortarete s-a dezvoltat treptat un oras care a devenit centrul unui stat mic dar important.
In Luxemburg sunt recunoscute si vorbite trei limbi, limba franceza, limba germana si limba luxemburgheza, considerata de unii lingvisti ca un dialect al limbii germane. In afara de faptul ca e una dintre cele trei limbi oficiale, luxemburgheza este si limba nationala a marelui ducat.
La est se afla valea Moselei unde se cultiva struguri. Numeroase sate se afla in vaile adanci si in preajma podgoriilor de-a lungul raurilor. Fiecare sat are cel putin o cava de vin. Tot in est se afla si « Mica Elvetie », caracterizata prin vai stramte impadurite si ravene cu formatiuni pietroase neobisnuite.
Topul oraselor de vizitat
Capitala, orasul Luxemburg, este localizata in partea de sud a tarii, la confluenta raurilor Alzette si Petrusse. Orasul este un important centru bancar si administrativ. Printre industriile bine dezvoltate se gasesc cea a fierului, a otelului, a mobilei, a bunurilor din piele, textilelor, berii si mancarii.
Luxemburg a fost in istorie un loc de o importanta strategica militara foarte mare. Orasul s-a dezvoltat in jurul unui castel de pe Bock, din secolul X. Mai tarziu, in secolul XIV a fost fortificat. Orasul vechi Luxemburg adaposteste: Piata Armelor - piata animata, ocupata vara de cafenele, dominata de Palatul Municipal, Piata Wilhelm, unde se afla Primaria din anul 1830 si statuia marelui duce de Luxemburg, Wilhelm II al Olandei, Platoul Sf. Spirit - punct de belvedere, Monumentul Solidaritatii Nationale, Bock - stanca pe care a fost construit primul castel al ducatului, fortificatiile si cazematele, Turnul Iacob, statuia lui Goethe, cladirea Consiliului de la Corniche.
Alte orase importante sunt: Esch-sur-Alzette, Differdange si Dudelange. Orasul Esch-sur-Sûre se afla la capatul unui lac. Imediat in amonte de el, raul formeaza un rezervor hidroelectric extins pe circa 10 km in susul vaii. De-a lungul malurilor raurilor se gasesc multe din castelele medievale ale tarii. Cosurile inalte ale fabricilor de fier si otel sunt simboluri tipice pentru sudul industrial.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.