La sfarsitul anilor 80 ardeau in Piscu regulat 120 de cuptoare, care produceau ceramica utilitara: strachini, cani, borcane, ghivece, oale, dar si figurine de lut zoomorfe si antropomorfe ajunse pana in secolul XX direct din neolitic. Astazi mai ard ocazional la Piscu cinci cuptoare pentru ceramica.
Proiectul Lut Ars vrea ca satul Piscu sa constientizeze valoarea pe care inca o detine, sa se reconstruiasca comunitar si sa comunice prin ea cu exteriorul. Lut Ars vrea ca Piscu sa devina un loc de creatie pentru toti cei care vor sa practice aceasta indeletnicire la orice nivel, se arata in comunicatul remis de organizatie.
In acest sens, vor fi organizate vara aceasta urmatoarele activitati: o scoala de vara pe teme ceramice pentru copiii din sat si pentru grupuri de copii bucuresteni, ridicarea unui cuptor de ceramica in cadrul MTR, obiect functional care va putea coagula in timp manifestari diverse legate de aceasta arta a focului, inceperea unei documentari antropologice cu privire la figurinele-jucarii de Piscu, o expozitie de arta contemporana cu portrete ale oamenilor din sat realizate in ceramica si cateva seri culturale la Piscu, pe teme legate de multiplele functiuni si ipostaze ale lutului,
Alte planuri ale asociatiei Gaspar, Baltasar & Melchior includ construirea unui site web si editarea de publicatii despre evenimentele organizate in Piscu.
Partenerii proiectului "Lut Ars 2007" sunt: Muzeul Taranului Roman, Ordinul Arhitectilor, Librariile Carturesti, Scoala cu clasele I-VIII Ciolpani, Biserica parohiala din Piscu, Fundatia Prea Sfanta Fecioara Maria, Complexul educational Copil Istet, partener Media Revista IGLOO. Proiectul este finantat de Fondul Cultura National.
Satul Piscu se afla la mica distanta de Bucuresti - cum mergi spre Ploiesti te abati de la DN1 spre manastirea Tiganesti. (I.P.)