Cabinetul de Desene si Gravuri al Muzeului National de Arta al Romaniei prezinta in perioada iunie 2006- ianuarie 2007, in cadrul Galeriei de Arta Romaneasca Moderna, Expozitia dosar Ion Ion- un portet de Ion Valentin Anestin. Expozitia readuce in atentia publicului un popular erou de desen caricatural, Ion Ion si un talentat autor de tipuri si caractere, Ion Valentin Anestin, restituind aproape un deceniu din activitatea unui artist care a marcat profund caricatura romaneasca moderna.
In selectie au fost incluse caricaturi social-politice incisive, precum si desene umoristice cu vadit substrat liric. Dintre acestea se remarca un portret putin cunoscut al lui Lucian Blaga, lucrare care imbogateste cu siguranta iconografia poetului si filosofului. Personajele lui Ion Valentin Anestin sunt de cele mai multe ori de sorginte expresionista, iar tehnica moderna este adecvata subiectului abordat. In trasaturile personajului Ion Ion, raisonneur si interpret complex, artistul a prelucrat un tip autohton, pe care l-a costumat dupa moda parlamentarilor din prima parte a secolului XX, cu joben, camasa cu plastron si umbrela, dar fara pantaloni si in picioarele goale.
Expozitia dosar este un concept expozitional nou ce reuneste in jurul unei opere importante o suita de lucrari revelatoare pentru procesul de elaborare a acesteia: studii si desene pregatitoare, schite de culoare, versiuni. In acest spirit a fost conceputa si expozitia de fata: alaturi de un desen original de mari dimensiuni infatisandu-l pe Ion Ion, personajul-cheie creat de Ion Anestin, sunt expuse 40 de reproduceri tipografice dupa desene, publicate intre anii 1935-1943, dintre care o buna parte ilustreaza "epopeea" acestui erou inedit.
Personalitate asupra careia mai staruie si astazi o umbra de mister, pictorul, sculptorul, graficianul si scriitorul Ion Valentin Anestin (24 decembrie 1900 - 6 decembrie 1963) provine dintr-o familie craioveana cu multiple preocupari culturale. Bunicul, Ion Anestin, prieten cu I.L.Caragiale, fusese un reputat actor. In 1918, Ion Valentin se inscrie la Academia de Arte Frumoase, unde il are ca profesor pe Frederick Storck, iar in 1920, la Academia Libera de Arta recent infiintata de pictorul Arthur Verona. Dupa 1921, Ion Valentin Anestin se dedica, activitatii plastice si publicistice (Epoca, Vremea, Bluze albastre, Cuvantul liber, Adevarul literar si artistic, Timpul, Gluma etc). Autor prolific si cultivat, Ion Anestin a fost influentat decisiv de caricatura franceza din secolele XIX-XX, a carei orientare de stanga a imbratisat-o si a deschis caricaturii romanesti drumul spre modernitate.
Iulie 2006