Prima editie din Capitala
Celelalte editii ale Salonului de BD au avut loc in Brasov, Craiova, iar in ultimii citiva ani, in Constanta. Cea de-a saisprezecea editie a Salonului nu se diferentiaza de celelalte numai din punctul de vedere al locatiei, ci si ca amploare a evenimentelor, numar de invitati si organizare. In afara de expozitii, mese rotunde, ateliere de desen si sesiuni de autografe, in fiecare zi, la Sala 'Elvira Popescu' ruleaza cite un film facut dupa benzi desenate, precum 'La prophetie des grenouilles', 'Lenquete Corse' (simbata) sau 'Asterix et Obelix-Mission Cleopatre' (duminica) si vor avea loc concursuri de cultura BD.
Literatura BD-izata
Ieri dupa-amiaza a avut loc o masa rotunda pe tema 'Banda desenata si literatura', moderata de Daniel Sotiaux (delegat al regiunii Valonia-Bruxelles la Bucuresti), la care au participat Edmond Baudoin (Franta), TT FONS (Senegal), Vali Ivan, Luca Dinulescu, Jean Lorin Sterian (autor de scenarii BD), Asociatia 'Jumatatea Plina' si editorul Thomas Gabison. 'Literatura nu trebuie sa-si dovedeasca valoarea de produs cultural de sine statator, nu trebuie sa se explice pe sine si nimeni nu poate sa spuna ca este un incepator in ale literaturii. Banda desenata, ca forma de expresie, se justifica intotdeauna in raport cu un anumit tip de literatura', a spus Octav Avramescu de la Asociatia 'Jumatatea Plina'.
Istoria literaturii fara Calinescu
Unul dintre participantii la masa rotunda a fost scriitorul Luca Dinulescu, care pregateste, in colaborare cu citiva artisti din Clubul Ilustratorilor, o istorie alternativa a literaturii romane in banda desenata. Scenariul poate fi rezumat in citeva fraze: istoria literaturii romane este furata si trei eroi pleaca in cautarea scriitorilor care au disparut. Aceasta cautare nu are limite spatio-temporale, cei trei eroi intilnindu-se cu Eminescu sau cu Marin Preda, fara sa calatoreasca in timp. 'Proiectul merge foarte incet, pentru ca, initial, am pornit la drum trei autori si am ramas singur, din diferite motive. Ma gindeam chiar sa apara in scenariu faptul ca ceilalti doi initiatori ai proiectului m-au lasat balta', a spus Luca Dinulescu. Aceasta istorie a litera-turii poate fi scrisa atit din perspectiva literara, in felul in care este organizata pentru cititor, cit si vizuala.
BD, in ritm de jazz
Una dintre cele mai importante expozitii din cadrul Salonului este 'Africa comics. Povestiri BD intre cronica si vis', care prezinta o selectie a celor mai buni reprezentanti ai genului care au participat la concursul 'Africa e Mediterraneo'. Cele mai multe lucrari se adreseaza unui public mai degraba adult, abordind adesea teme cu un substrat social.
'Bulles Jazz Blues' este o expozitie care aduna banda desenata din Valonia si din Bruxelles, foarte asemanatoare muzicii jazz prin inventivitate, curiozitate, pasiune, experiment si improvizatie. La Muzeul Filateliei va avea loc, duminica, la ora 11.00, vernisajul expozitiei 'Banda desenata si filatelia'.
Copiii se pot lafai in BD-uri
In timp ce adultii vor asista la dezbateri si vor vizita expozitiile, copiii vor fi rasfatati cu benzi desenate in holul de la Institutul Francez, unde se vor putea tolani pe pufuri si covorase moi, aduse special pentru ei, si rasfoi benzile desenate preferate, care le vor fi puse la dispozitie din biblioteca institutului.
In fiecare seara, la Sala 'Elvira Popescu', se vor face proiectii cu filme de animatie in ton cu Salonul.
O buna 'rampa de lansare'
Salonul International de Banda Desenata este probabil cel mai bun loc in care s-ar putea lansa tinerii autori, evitind, prin natura Salonului, pozitionari de genul 'tinere sperante' si expunind alaturi de nume consacrate. Probabil o 'revelatie' a acestei editii este tinarul autor de BD Dan Pintea, care are o expozitie personala la standul Asociatiei 'Jumatatea Plina'. Paginile expuse fac parte dintr-o lucrare mai ampla, intitulata 'The Man Who Lost His World and Found Another One', la care lucreaza de doi ani. 'Am incercat sa fac cumva sa influentez gindul privitorului, sa il determin sa isi faca un soi de introspectie. Vreau ca imaginile mele sa il stirneasca sa isi puna intrebari cu privire la propria persoana si la viata', a spus sibianul Dan Pintea. 'Directia pe care o urmez exista deja, eu doar o parcurg. Sint constient de ce mi se intimpla, de conexiunile si legaturile care se fac intre elementele ce ma inconjoara, dar le realizez de-abia dupa ce se intimpla. Totul vine de la sine.', a completat el.
Ioana Calen